Стотици обувки пред паметника на Левски в Босилеград

Стотици обувки ще покрият днес кръстовището пред паметника на Васил Левски в центъра на Босилеград. Това ще стане в рамките на пърформанса „КРЪСТОПЪТ“, който ще се състои от 13.30 до 14.00 часа.

В рамките на половин час, 20 младежи, които са възпитаници на местната Гимназията ще направят улично артистично представяне

подреждайки стари обувки на самото кръстовище,

с които символично ще подскажат за големия емиграционнен процес. През последните години той сериозно намали броя на жителите на община Босилеград, която се намира в Западните покрайнини и е сред сръбските общини с огромна българска диаспора. Символиката на това емоционално и естествено артистично послание представено по този начин несъмнено

ще докосне по различен начин всеки един от нас,

посочват от Сдружение „ГЛАС“, които подкрепят пърформънса „КРЪСТОПЪТ“.

Според тях представянето е важно и заради това, че се случва в месеца, когато се провежда и официалното преброяване на населението на Сърбия.

Организаторите на този вълнуващ пърформанс на открито

канят гражданите на Босилеград,

както и всеки от Сърбия и България да бъдат съпричастни с това артистично представяне. Според тях то показва трудностите и съдбите на хората от Босилеградския край. От сдружението подчертаха също така, че младежката инициатива е финансирана със средствата, събрани от благотворителна акция на неправителствената организация.

- реклама -