Стотици коали застрашени от пожар в Австралия

 Стотици коали са застрашени да изгорят в разрастващ се пожар по източния бряг на Австралия, съобщиха защитници на дивата природа.

Пожарът, за който се смята, че е предизвикан от гръмотевица, бушува от събота на около 400 километра северно от Сидни, е опустошил площ от над 4 942 декара. Властите все още се борят, за да го контролират.

Природозащитници, в северния щат Нов Южен Уелс споделиха пред АФП, че се опасяват, че „много рядка“ колония от стотици коали, живеещи в зоната на пожара, могат да загинат.

„Специалното значение на тези коали е, че те са много генетично разнообразни.“, каза за АФП Сю Аштън, президент на клиниката Port Macquarie Koala.

Страховете й са, че в този известен за развъждане на уникалния вид район, стотици коали могат да изгорят.

„Това е национална трагедия, защото тази колония от коали е уникална.”, добави тя.

Аштън заяви, че доброволци ще се присъединят към пожарникарите в района утре, за да преценят мащаба на загубите и да започнат спасителна операция за оцелелите коали.

„Това, което се случва с коалата при пожар, е, че тя се изкачва до върха на дървото и се свива на малка топка. Ако огънят премине бързо и просто опърли козината й – това е добре, защото козината ще порасне. Но ако огънят се засили и продължи да гори дървото, коалата загива.” добави тя.

„Така че всъщност няма да знаем колко са оцелели, докато докато не влезем там и не започнем да търсим.“, завърши ветеринарят.

- реклама -