Женски марш
Швейцария

Стотици хиляди по света на „Женски марш“ срещу Доналд Тръмп

Стотици хиляди хора по цял свят излязоха на протест в рамките на т.нар. „Женски марш“ срещу новия американски президент Доналд Тръмп. От Австралия, през Индия и Тайланд, до Германия, Италия, Испания и Чехия, протестиращите настояха за защита правата на жените.

Протестът на жените в центъра на Вашингтон събра около 500 000 души вместо очакваните 200 000. Това съобщи в Туитър заместник-кметът по обществената сигурност и правосъдието Кевин Донахю.

В социалната мрежа загубилата на изборите Хилари Клинтън поздрави участничките и посочи, че протестът им е „важен, както винаги“. „Ние винаги сме по-силни заедно“, добави Клинтън, като цитира мотото на предизборната си кампания.

Сред демонстрантите се очаква да бъдат знаменитости като Скарлет Йохансон и Майкъл Мур

Вчерашният протест по време на инагурацията на Тръмп бе помрачен от прояви на вандализъм и много арести. Демонстранти подпалиха лимузина и хвърляха камъни по полицейските кордони само на няколко километра от тържествените ритуали. Полицията използва и сълзотворен газ. Над 217 души бяха арестувани, а шестима полицаи пострадаха леко.

Днес мерките за сигурност са още по-строги

Изборът на милиардера на най-високия пост в държавата разтревожи сериозно женската половина от населението на САЩ. По време на кампанията си Тръмп често беше наричан сексист и дори беше въвлечен в бурен секс скандал. На няколко пъти той се изказа противоречиво и по отношение на абортите.

Женските права са човешки права

Въпреки всичко Тръмп спечели 42% от гласовете на жените, но милионите, които не са гласували за него, се притесняват, че равенството между половете в Америка ще бъде накърнено.

„Женският марш“ ще изпрати до президента посланието, че правата на жените са човешки права. Дамите ще бъдат подкрепени и от множество имигранти, чиито права също са застрашени с оглед декларациите на Тръмп в рамките на кампанията.

Кадри от протеста по цял свят вижте в галерията:

- реклама -