Беларус, протести ,Минск

Стотици хиляди на протест в Минск в чест опозиционните лидери

Близо 150 000 души се събраха днес в беларуската столица Минск за поредния ден на антиправителствени протести, а демонстрации има и в други градове.

Това информира ДПА, позовавайки се на очевидци.

Беларуската полиция е задържала повече от 400 участници в днешните протести в столицата, съобщиха от вътрешното министерство.

В Минск демонстрантите се събраха от различни посоки за протест под надслов „Марш на героите“, посветен на изпратената в затвора опозиционния лидер Мария Колесникова и на други членове на демократичното движение.

Мобилният интернет в Минск бе спрян, за да се попречи на протестиращите да обменят информация за маршрутите, по които поемат, а метростанции и подлези бяха затворени.

Много полицаи и войници блокираха Площада на независимостта и маршрутите към него.

Подобни блокади има и край Двореца на републиката, който е ключова правителствена сграда.
Страничните улици също са пълни със служители на силите за сигурност, както и с автомобили за превозване на арестанти.

Въпреки засиленото полицейско присъствие протестиращите сформираха колони и се насочиха към центъра на града, към президентския дворец и мемориала на загиналите във Втората световна война.

Снимки от въздуха показват огромно множество.

Според медии в района на президентския дворец е чут предупредителен изстрел.

Министерството на външните работи заяви, че няма данни изстрелът да е даден от силите на реда, допълва ТАСС. Според електронното издание tut.by изстрелът е произведен от неизвестно лице с маска.

Протести има също така във Витебск, Гродно и други градове. Полицията във Витебск е атакувала и задържала мирни демонстранти, а в Брест срещу протестиращите са използвани водни оръдия.
Като причини за арестите се посочват участие в неразрешена проява и излагане на забранени символи, отбелязва ДПА. Мнозина от протестиращите носят историческото беларуско знаме, което стана символ на демократичното движение.

Източник: БТА

- реклама -