Стоп на заемите: ГЕРБ внесе проект за мораториум на държавния дълг (Видео)

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе проект на решение за налагане на мораториум за поемане и предоставяне на държавни кредити по смисъла на закона за държавния дълг. Той трябва да действа до приемането на Закона за държавния бюджет за 2021 г., както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК за 2022 г. Това заявиха от групата на брифинг в парламента.

Фискален резерв

Кирил Ананиев обясни, че на този етап нов държавен дълг не трябва да се поема поради актуалното състояние на фискалния резерв.

„Към 30 ноември т.г. неговият размер е около 12 млрд. лв.. което означава, че ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както ще бъдат осигурени и допълнителни средства в началото на годината и най-вече за изплащането на пенсиите за месец януари“, обясни Ананиев.

Друг аргумент според него е лошото управление на емисионния календар и обясни, че ГЕРБ винаги е теглил държавен дълг тогава, когато е носела доходност за държавата и след получавани приходи в бюджета.

Теглене

“За разлика от нас в последните 2 месеца, почти всяка седмица бяха теглени по 500 млн. лв. без да бъдат дадени никакви мотиви за какво се теглят тези пари. Освен това доходността, която реализираха тези емисии, е отрицателна за бюджета, тоест парите, които получавахме досега като доходност оттук нататък на базата на тези заеми, държавата ще плаща и ще губи средства, които ще трябва да бъдат плащани от бъдещите поколения. Парите, които държавата притежава в банковата система, носи отрицателна лихвеност около 0,7%, а цената на емисиите, които прави държавата, се плащат от държавния бюджет при отрицателна лихва от 0,5%, общата загуба е около 1%.” Освен това парите, които се взимат като заем, се предвиждат да бъдат разходени за дългосрочно социални разходи, които ще накарат следващите правителства, да продължат, и то при утежнени условия, да теглят заеми.”, заяви Ананиев.

Данни

По предварителни данни на министерството на финансите бюджетът завършва на излишък от 570 млн. лв., което дава основание да сме убедени, че Няма как до края на годината да бъдат направени такива разходи че да завършим годината с дефицит около 5 млрд. лв., допълни депутатът.

„Ние считаме, че наш дълг, като опозиция, е да не допускаме печеленото на това спокойствие чрез това задлъжняване. ГЕРБ е консервативна партия и винаги е считала, че харченето на пари трябва да е на базата на това, което сме изкарали. Но ние сме на прага на едно ляво-либерално управление и исторически погледнато това са управленията, когато държавата е задлъжнявала най-много и след това идват консервативни правителства, на които им се е налагало да слагат ръчката“, каза Александър Ненков от ГЕРБ. Той смята, че можем да стигнем до лош финансов сценарий, а последиците ще са за всички.

- реклама -