Столтенберг Тилърсън НАТО Русия разговори санкции

Столтенберг: НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа след срива на ДРСМО

По време на пресконференция в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма да разгърне нови ядрени ракети в Европа след разпадането на Договора за ядрени сили със среден и малък обсег (ДРСМО), информира Спутник.

Изявлението идва малко след като руското външно министерство обяви, че Договорът за ядрени сили със среден и малък обсег на действие от 1987 г. е прекратен от днес, 2 август, по инициатива на Вашингтон.

Въпреки че споразумението бе прекратено официално днес, на 2 август, военният блок не „иска нова надпревара с оръжия“, заяви Столтенберг и добави, че това може да бъде предотвратено.

Договорът от 1987 г., който забранява разполагането на наземно ядрено оръжие с обхват от 500 до 5 500 км, бе прекратен по инициатива на Съединените щати, заяви руското външно министерство по-рано през деня.

Междувременно американският държавен секретар Майк Помпео потвърди оттеглянето, но обвини за краха на пакта Русия.

Официалният представител на НАТО засегна и въпроса за руските системи за противовъздушна отбрана С-400, които бяха доставени в Турция миналия месец, като каза, че произведената от Русия военна техника няма да бъде интегрирана в никоя от отбранителните системи на алианса.

- реклама -