Столтенберг, НАТО, Русия, ядрени оръжия

Столтенберг: НАТО няма да разпоага нови ядрени оръжия в Европа

Не се очаква страните от Алианса да разположат още ядрени оръжия в Европа, въпреки че според тях Русия нарушава ключов договор за оръжеен контрол.

Това заяви Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Страните от Северноатлантическия съюз не разглеждат възможността да разгърнат нови ядрени ракети в Европа в отговор на увеличаването на ракетния потенциал на Русия“, каза Столтенберг на пресконференция.

Той отбеляза, че „всички държави от НАТО смятат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег за много важен и смятат, че е много вероятно Русия да (го) нарушава“. „Ние също така сме уверени, че САЩ спазват клаузите на този договор, а една страна не е достатъчна, за да има договорът ефект“, допълни Столтенберг.

Столтенберг заяви, че решението на Русия да разработи по думите му крилата ракета „Искандер-К“ (ССЦ-8 по натовската класификация) с наземно базиране означава, че договорът вече не е „ефективен“.

По-рано Съединените щати обявиха, че ще се оттеглят от това двустранно споразумение за оръжеен контрол с Русия, тъй като тя не го спазва.
Столтенберг изрази надежда, че Москва и Вашингтон ще продължат Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ 3) през 2021 г.

„Надявам се Русия и САЩ да намерят начин да направят това, защото контролът над оръжията е начин да се избегне нова надпревара във въоръжаването, това е от особено значение, когато става дума за ядрени оръжия. Особено приветствам факта, че сега този въпрос се обсъжда между Русия и САЩ“, заяви той. Генералният секретар на алианса добави, че в своите контакти с ръководствата на Русия и САЩ редовно повдига тази тема.

Столтенберг заяви, че засега не е съгласувана дата за следващо заседание на Съвета Русия-НАТО, но допълни, че консултациите продължават.

Той съобщи, че в най-голямото стратегическо учение на алианса в Норвегия „Трайдънт джънкчър 2018“ („Единен тризъбец 2018“) участват 50 000 военни, 250 самолета, 65 кораба и над 10 000 военни машини. Изявлението беше направено преди предстоящото начало на активната фаза на учението.

Столтенберг каза, че Русия и Беларус са изпратили свои наблюдатели на „Трайдънт джънкчър“.

- реклама -