Йенс Столтенберг, НАТО, Радев, изявление

Столтенберг: НАТО не иска нова студена война и надпревара във въоръжаването

Столтенберг: НАТО не иска нова студена война и надпревара във въоръжаването

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява в интервю за полския в. „Жеч постолита”, че алиансът не се стреми съм повторение на студената война и не желае нова надпревара във въоръжаването.

В отговор на въпрос за по-нататъшното укрепване на източния фланг на НАТО Столтенберг посочва, че разполагането на многонационални батальони в Полша и балтийските републики е „пропорционален отговор” на действията на Русия, която „разширява военните си възможности”. „Не желаем война и надпревара във въоръжаването”, подчертава Столтенберг.

Генералният секретар признава, че в алианса е в ход процес на „най-голямото укрепване на колективната отбрана от края на студената война”. „Утроихме готовността на нашите сили, увеличихме числеността на силите на НАТО, създадохме 8 нови командвания в източните страни, сили за бързо реагиране, изпратихме бойни групи в Полша и трите балтийски държави и укрепихме присъствието си в Румъния и в югоизточната част на алианса”, посочва Столтенберг.

Генералният секретар съобщава, че бойните групи в Полша, Латвия и Естония са достигнали оперативна готовност

А в Литва това ще стане през следващите няколко дни.

Числеността на всяка от бойните групи е около 1000 души. Канада оглави батальона в Латвия, Германия – в Литва, Великобритания – в Естония, а САЩ – в Полша.

Източник: ТАСС

- реклама -