Йенс Столтенберг, НАТО, Радев, Космос

Столтенберг: НАТО е готов да отговори съвместно на атаки в Космоса

Лидерите на страните от НАТО ще разширят използването на клаузата „Един за всички, всички за един“, така че в нея да се включат и случаи на нападения в Космоса.

Това заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на събитие, организирано от германския мозъчен тръст „Фонд Маршал“, провело се няколко часа преди началото на самата среща на върха, предаде Асошиейтед прес.

Столтенберг каза, че на срещата лидерите ясно ще заявят, че всяка атака от Космоса или всяко нападение срещу космически технологии на членовете на алианса, например срещу сателити, ще доведе до задействането на член пети от договора на НАТО за взаимна отбрана на принципа „Един за всички, всички за един“.

Около 2000 сателита се намират в орбита около Земята, като над половината от тях са управлявани от страни членки на алианса.

Те осигуряват различни услуги, от мобилни комуникации до прогнози за времето, а военните разчитат на някои от тях за навигация, споделяне на разузнавателни данни и откриване на установки за изстрелване на ракети.

Около 80 страни в света имат сателити. Частни компании също навлизат в този отрасъл.

НАТО няма намерение да започва студена война срещу Китай, но ще отговори на предизвикателствата срещу сигурността, които идват от Пекин, заяви генералният секретар на НАТО.

Нито една държава от НАТО не може да се противопостави самостоятелно на идващите от Китай предизвикателства пред сигурността. Затова алиансът за първи път ще излезе с единна позиция за отношенията с Пекин, подчерта той пред началото на откриващата се днес в Брюксел среща на върха.

Столтенберг добави, че НАТО „няма намерение да започва студена война срещу Китай и е готов за сътрудничество” с него по въпроси от взаимен интерес, включително за контрола върху въоръженията.

Русия остава най-голяма заплаха за НАТО, става ясно от декларацията от Брюксел, с която завърши еднодневния форум на Алианса.

Съюзниците осъждат хибридната руска агресия, дезинформационните й кампании, зловредните кибератаки и намеса в изборите на страни от НАТО. И заявяват, че не може да има нормализиране на отношенията с Москва преди тя да не започне да спазва международното право.

НАТО декларира, че нe възнамерява да разполага в Европа сухопътни установки за ядрени ракети, но по принцип ще отговори подобаващо на увеличаващия се руски арсенал. Освен това Русия се призовава да отмени наложения на Съединените щати и Чехия статут на неприятелски за нея страни.

- реклама -