Столтенберг и Юнкер критикуват действията на Турция в Сирия

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг призова в сряда Турция да прояви „сдържаност“ в своята операция срещу кюрдските сили в Сирия, като предупреди, че борбата срещу „Ислямска държава“ не трябва да бъде изложена на риск.

След като членът на НАТО Турция започна офанзива за ограничаване на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДс), Столтенберг призна, че Анкара има „законни опасения за сигурността“, но призова за премерен отговор.

„НАТО е информирана от турските власти за провежданите операции в Северна Сирия. Важно е да се избягват действия, които могат допълнително да дестабилизират региона, да ескалират напрежението и да причинят повече човешки страдания“, заяви Столтенберг на пресконференция в Рим с италианския премиер Джузепе Конте.

„Разчитам на Турция да действа сдържано и да гарантира, че всяко действие, което може да предприеме в Северна Сирия, е пропорционално и премерено.“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на „Мирна пролет“, като заяви, че има за цел да спре появяващият се по южната граница на Турция „коридор на терора“.

„Не трябва да застрашаваме придобивките, които сме направили заедно срещу нашия общ враг, ИД“, каза Столтенберг.

„ИД продължава да представлява сериозна заплаха за Близкия изток и Северна Африка и за всички наши държави“, каза той.

Столтенберг ще посети Истанбул в петък и той каза, че ще постави въпроса пред Ердоган.

Юнкер: Турция незабавно да прекрати операцията си в Сирия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова пред Европейския парламент в Брюксел за незабавно прекратяване на турската операция в Сирия.

„Турция трябва незабавно да спре текущата военна операция, която няма да доведе до резултати. Ако планът на Турция е да създаде зона за сигурност, не очаквайте финансиране от ЕС, заяви Юнкер днес следобед.

Турските военни сили започнаха днес военна офанзива в Северна Сирия, насочена по думите на Анкара както срещу членове на терористичната „Ислямска държава“, така и срещу кюрдски бойци. Все пак очевид9но е, че офанзивата е насочена срещу кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН), които Анкара обвинява за сътрудничество с ПКК. Турските власти гледат на партията на Абдула Йоджалан като на терористична и твърдят, че кюрдите подготвят „терористичен коридор“ на южната граница.

Офанзивата започна малко след като американските военни се изтеглиха от тази част на Сирия.

С атаките срещу Североизточна Сирия Турция „умишлено рискува по-нататъшно дестабилизиране на региона“ и възраждането на 4Ислямска държава“, заяви германският външен министър Хайко Маас, предадоха френски медии.

Сирия се нуждае от стабилност и политически процес. Но турската офанзива сега заплашва да предизвика нова хуманитарна криза, каза Маас и добави, че Берлин ще „призова Турция да прекрати настъплението си“ и да осигури по мирен начин своите интереси за сигурност.

- реклама -