име

Столтенберг и Заев: Спорът за името може да се реши, няма план „Б”

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма план „Б” за влизането на Република Македония в пакта

Спорът за името може да се реши”, каза Столтенберг на съвместна пресконференция с премиера на Македония Зоран Заев.

„Имате голям обрат в реформите, но трябва да сме реалисти. НАТО взема решения с консенсус. Ето защо наистина се надявам, че ще разрешите спора за името и приветствам новия импулс в преговорите. НАТО не може да разреши спора за името и да направи предложения, които сами трябва да определите“, каза още Столтенберг.

Що се отнася до осъдителната присъда от Хага за временното споразумение, Столтенберг смята, че това е съдебно решение, но пактът взема политическо решение, което трябва да бъде договорено между всичките 29 държави-членки.

Премиерът Заев оцени ролята на генералния секретар на НАТО като решаваща за истинското насърчаване и подкрепа на македонските очаквания, че 2018 ще бъде историческа година за Македония, региона, НАТО и ЕС.

„Не мога да не изразя удовлетворението си от подновения интерес на НАТО към Западните Балкани във важен и чувствителен геостратегически момент. Време е да се въведат процесите на интеграция на всички страни в региона, които искат да бъдат част от семейството на Северноатлантическия алианс. Ние сме готови да работим заедно за постигането на тази цел“, подчерта министър-председателят Заев.

Той подчерта, че правителството е твърдо ангажирано с вътрешния процес на реформи, който укрепва и насърчава македонската демокрация, за да бъде в съответствие с политическите критерии за членство в НАТО.

- реклама -