Столтенберг, САЩ, Русия, НАТО, отношения, отбрана

Столтенберг: Безопасността на Европа е невъзможна без САЩ

Да поддържаме отношения с Русия

Безопасността на Европа е невъзможна без САЩ, а НАТО трябва да поддържа отношения с Русия. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч пред Германския фонд „Маршал“ в Брюксел.

Главният урок на XX века свидетелства, че безопасността на Евросъюза и Европа е невъзможна без САЩ. „Двете световни войни и Студената война потвърдиха, че европейската безопасност е невъзможна без САЩ. Стабилността на Европа е стратегически интерес и на САЩ“, подчерта той.

Столтенберг, САЩ, Русия, НАТО, отношения, отбрана

Пари и взаимодействие

Говорейки за слабостите на трансатлантическото взаимодействие между ЕС и САЩ, той подчерта, че за преодоляването им необходими „повече пари, военно взаимодействие, а не конкуренция между ЕС и НАТО, активно въвличане на европейските страни в осигуряването на безопасността“.

Столтенберг разкри, че още не е разговарял по телефона с Доналд Тръмп, но е убеден, че новоизбраният американски президент ще поддържа американското лидерство в НАТО. Столтенберг добави, че в момента щабквартирата на НАТО работи върху подготовката на негов телефонен разговор с Доналд Тръмп.

Няма възможност за изолиране на Русия, с нея трябва да се изграждат и поддържат отношения. „Срещите ми с Лавров потвърждават, че Русия е отворена към това“, изтъкна още Столтенберг.

Русия е нашият най-голям съсед и тя няма къде да се дене. Ние трябва да разговаряме как да избягваме военни инциденти и какво да направим, че при възникването на инцидент положението да не излезе изпод контрол. Това е особено важно в периоди, когато напрежението в отношенията е високо“, изтъкна още генералният секретар на НАТО.

По думите му НАТО обсъжда с Русия възможността за реформиране на Виенския документ на ОССЕ относно контрола върху военната дейност и ученията в Европа.

Русия използва вратички в законодателството и провежда голям брой внезапни учения без международен контрол. Именно затова смятаме за необходимо да модернизираме Виенския документ“, аргументира се Йенс Столтенберг.

- реклама -