Фандъкова мерки карантина паркове градинки зони

Столичният кмет предлага отварянето на паркове, градини и Витоша за родители с малки деца

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага парковете и градините, както и планината Витоша да могат да се ползват от родители с малки деца.

Това заяви пред журналисти кметът Фандъкова, която заедно с министър Петя Аврамова провери изграждането на разширението на столичния околовръстен път.

Моята болка е излизането навън на малките деца. Затова съм предложила да създадем организация, така че да може да се пуснат само родители с малки деца и то в определени часове, по определени маршрути, за да гарантираме еднопосочното движение, каза кметът. По думите й това е огромна организация, която изисква време.

Кога ще се случи това ще го препоръча и реши Националният оперативен щаб, посочи Фандъкова и допълни, че тя не би си позволила „да реша нещо, заради което после ще ме обвинят всички, че заради мен хората са се разболели“.

В отговор на въпрос за зоните за платено паркиране кметът Фандъкова каза, че по нейна заповед зоните са безплатни до 26-ти април.

По думите й в тази ситуация решението ще бъде синята и зелената зона да продължат да бъдат безплатни още една седмица.

Казвам седмица по седмица, защото този въпрос не е еднозначен, посочи Фандъкова. Тя каза, че всички нейни колеги в общината я убеждават да се върне поне синята зона, защото в центъра е хаос с паркирането. В същото време, ако аз днес обявя, че връщаме зоните ще започнат от понеделник снимки на хора в автобуси и трамваи. И ще се окаже, че аз съм виновна, че има струпване в градския транспорт на много хора, посочи кметът Фандъкова.

Нека да сме последователни, докато случаите на заразени с коронавирус нарастват, ще продължат с мерките такива, каквито са до момента.

Кметът Фандъкова съобщи, че е уважила молбата на заместник-кмета по екология Йоана Христова за напускане.

Тя имаше желание да бъде освободена още от миналата година по „дълбоко лични причини“, информира Фандъкова. Официално молбата й за напускане е от февруари. Тече тримесечният срок за предизвестие. Бях я помолила да остане, докато успеем да се ориентираме в кризата и да подготвим дейностите по почистване и озеленяване. Благодарна съм и изключително много, каза Фандъкова. Тя увери, че за напускането й няма никакви други причини. До десетина дни столичният кмет ще представи новия зам.-кмет по екология. Фандъкова каза, че има няколко варианта, които разглежда в момента. До тогава някой от другите зам.-кметове ще поеме чисто формално функциите на Йоана Христова.

- реклама -