Столични училища пламнаха с коклюш

Столични училища пламнаха с коклюш, над 24 000 деца в България са без пълен курс на имунизация. Официалните случаи за ден от 8 станаха 30, съобщи проф. Ива Христова пред “Труд news”. Натръшка дъщерята на покойния Митко Цонев и децата.

Столични училища едно по едно пламват

с коклюш, като броят на заразените ученици се увеличава. След като от 145. ОУ първи обявиха, че имат 8 заразени ученици, в още няколко школа деца позитивираха за магарешка кашлица. Едното от тях е Италианският лицей в Горна баня, научи “Труд news”.

“Болните се увеличават и картината е динамична.

В понеделник само за София имаше официално 9 регистрирани, а във вторник те вече са нараснали до 30”, заяви за “Труд news” проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също предупреди от заплаха забравените болести да се завърнат и образуват епидемични взривове. Особено в затворени общности и

помещения на училища и детски градини.

Инфекцията покоси и дъщерята на покойния журналист и водещ Димитър Цонев. Деси Цонева призна, че цялото є семейство се бори с коклюш, а най-притеснена е за децата си, които буквално кашлят като магарета. Така са наричали в миналото коклюша – магарешка кашлица. Тя е продължителна и упорита, а

болният е в състояние да заразява околните

над 40 дни. “Моля за съвети как да се справим”, пише в социалните мрежи Цонева. Синът є Янчо Таков-Младши учи в престижния Италиански лицей в Горна баня. Предполага се, че именно ученикът е донесъл вкъщи инфекцията.

Междувременно от началото на годината

здравните власти отчитат 10 пъти повече болни в сравнение със същия период на 2023 година. По данни на здравното ведомство над 24 000 деца в България не са направили пълен курс на имунизация срещу коклюш.

В морската ни столица има по 5 нови случая на седмица.

Враца и Монтана също се сдобиха с първите за годината официално регистрирани болни. Бройката на нерегистрираните вероятно е в пъти повече, категорични са лекари, учители и родители.
Тест за коклюш се извършва най-надеждно в Националния център по заразни и паразитни болести. Манипулационната се намира на третия етаж в кабинет 328. За изследването се взима натривка от гърлен секрет. Изследване може да се направи и във всички частни лаборатории, какъвто вариант предпочитат родителите.

201 заболели повече спрямо 2023-та

59 случая на коклюш са регистрирани през изминалата седмица у нас, което е с 27 случая повече в сравнение с предходната седмица, съобщиха от НЦЗПБ. По категории съобщените случаи са: 2 възможни, 3 вероятни и 54 потвърдени, уточняват от там.

От началото на годината в страната са регистрирани 205 случая. За същия период през изминалата година са били регистрирани 4 случая, като отклонението от предходната година е 201 случая, посочват още от НЦЗПБ.

Увеличение на случаите на коклюш се наблюдава не само у нас, но и в цяла Европа. Специалистите са категорични, че основната причина си крие в пропуски във ваксинациите.

- реклама -