проверки, маски, метро, транспорт
Снимка: БГНЕС

Столичната община затяга контрола върху спазването на мерките срещу COVID-19

523 са новите положителни случаи на коронавирус в София за днес. 341 души са в болници, 47 от тях са в интензивни отделения.

Тревожните данни обобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, предаде БНТ.

Всички възможности на Столична община са мобилизирани, за да може да се засили контролът за спазване на мерките срещу COVID епидемията, предписани от здравните власти, съобщи кметът.

„За мен най-важна е дисциплината и затова акцентирах върху по-строгия контрол“, поясни Фандъкова.

От СДВР има уверение, че и полицаите от дирекцията ще контролират гражданите.

„Ще има проверки и на протестите, където вчера демонстративно гориха маски: „За мен всички хора са равнопоставени без значение къде са“, каза Фандъкова.

Тя увери, че към момента не се обмислят допълнителни мерки, ако настоящите правила се спазват. „Мерките трябва да бъдат насочени към резултат“, категорична е Фандъкова.

В момента няма притеснения за недостиг на легла в столичните болници. Притесненията са основно дали ще има достатъчно лекари, медицински сестри и особено санитари, които да се грижат за хоспитализираните пациенти, отбеляза градоначалникът.

Продължават усилията за осигуряване на безопасен градски транспорт. Обмисля се да се намали интервалът на влаковете на метрото в пиковите часове, съобщи Йорданка Фандъкова. Тя очаква до края на деня да стане ясно какви са възможностите.

„Контролът ще бъде максимално засилен, дезинфекцията ще продължи да бъде много стриктно следена. Усилията в градския трянспорт ще продължат в тази насока“, заяви кметът.

- реклама -