Столична община ще изгради собствена мониторингова система за качеството на въздуха

Столичната община провежда процедура по закупуване на 22 сензора, с които да изгради собствена мониторингова система за качеството на въздуха. Това съобщи председателят на Комисията по околна среда в СОС Лорита Радева на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Ежедневно се извършват проверки на рисковите места с битово отопление, които замърсяват най-много – автосервизи, автокъщи и пунктове за смяна на гуми. Следи се как се оползотворяват сменените гуми и се налагат санкции. Съвместно с РИОСВ и СДВР ще продължи и контролът върху използването на отпадъчни материали за битово отопление, каза още Радева.

ГЕРБ-София категорично подкрепя и застава зад столичния кмет Йорданка Фандъкова и колегите в СОС за предпретите действия и начина, по който се решава проблема с мръсния въздух. Това заяви областният координатор на ГЕРБ – София Цветомир Паунов е уточни, че повод за брифинга са популистките изказвания и опитът за заиграване със страховете на хората. „Вярвайте, по всякакви информационни и комуникационни канали, колегите от Столична община ежедневно информират както гражданите на София, така и всички заинтересовани лица за предприетите действия по проблемите, начина, по който те се решават. Предоставя се актуална експертна, статистическа информация, общодостъпна до всички“, каза Паунов.