общита решние Стерлбище небостъргач протест прокуратура

Столична община разпореди оградата на НИКМИ в „Стрелбище“ да се премахне

Дирекция “Общински строителен контрол” на Столична община е издала заповед на фирма “НИКМИ” АД да премахне оградата, която спира движението по пътя, минаващ през бъдещия небостъргач в кв. „Стрелбище”.

Това съобщиха от „Московска” 33.

Действията на инвеститора предизвикаха протест в квартала, като гражданите блокираха бул. „България” тази вечер. Асфалтът обаче вече е изваден и движението на коли е невъзможно без възстановяване на настилката.

От общината посочиха, че оградата възпрепятства и достъпа до канализационен колектор и водопровод. Екипи на район „Триадица” и дирекция „Зелени системи” са издали предписания на собствениците.

Съгласно закона фирма „НИКМИ“ АД има срок за доброволно премахване на оградата.
Днес на място екипи на район “Триадица” и на дирекция “Зелени системи” са описали и същестуващата растителност в рамките на имота и са издали предписания за собствениците.

От 2009 г. статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на Столична община.

На това основание главните архитекти на Столична община през 2013г. и 2016 г. отказват да допуснат промяна на Подробния устройствен план по направено от собствениците искане, която да позволи строителство. Със свои решения Върховният административен съд е отхвърлил отказите на Столична община. И до момента главният архитект на София не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление.

Стрелбище протест
Снимка: Анатоли Стайков

Важно е да се знае, че за този терен няма нито влязал в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж, което на този етап е единствено заявено от собственика желание.

Позицията на Столична община в лицето на кмета на София и на главния архитект на Столична община е, че статутът на терена по Общ устройствен план, който има статут на закон, е за озеленяване и това не може да бъде променено. Целта на Столична община е да запази терена за градска градина, като използва всички законови механизми затова.

 

- реклама -