Столичани се качиха на самолет, вертолет и танк във Военноисторическия музей – СНИМКИ/ВИДЕО

В Деня на храбростта и празника на Българската армия Националният военноисторически музей отвори 5 от най-атрактивните си експонати, в които посетителите можеха да влязат

„Това са изтребител прихващач „МиГ-21 Бис“, вертолет „МИ-28“. Също така отваряме един експонат, който е самоходна минохвъргачка „Тунджа“ и може би малко хора знаят, че той е българско производство. Освен това могат да влязат и в кабината на ракетен комплекс „Фрог „Луна-М“, каза пиарът на музея Славея Сурчева.

Тя добави, че един от новите експонати във външната експозиция е подвижния радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“, който е работил до 2012 г. в Българската армия.

Наред с възможността да се превъплътят във военни, посетителите се насладиха на изпълненията на концерта на представителния оркестър на сухопътните войски, а след това беше излъчен и филма „Помни войната“, който е посветен на Първата световна война. За първи път гостите на музея можаха да видят и изложбата „Враг/приятел“, посветена на взаимоотношенията на България с Турция, Русия и Германия.

Стоян Маринов е довел сина си, който да види славното минало на Българската армия. Според него армията ни има нужда от превъоръжаване.

„Армията според мен има много стара екипировка, оборудването им е много старо, иначе може би е малка“, каза Стоян Маринов.

Сред посетителите е и Николай Иванчев, за когото днешния ден е специален, тъй като целият му род е свързан с военната служба.

„За мен лично винаги експонатите винаги са оживявали в този музей и смятам, че и на 6 май, който е деня на храбростта и Българската армия би трябвало да оживеят още повече за всеки човек. Считам че има ефект и още повече трябва да има ефект върху младите хора, които не познават наборната служба и не знаят нищо за нашето славно минало и нашата армия.

Считам, че не само на този ден, мисля че всеки ден експонатите оживяват, защото те са доказали своята история, служили са на тази държава и затова са си заслужили място тук“, коментира Иванчев

Той има и завидни познания по отношение на военната техника и мечтае някой ден да стане пилот във ВВС. Според него е абсолютно наложително връщането на задължителната казарма.

„Считам че една задължителна военна служба ще направи от един младеж мъж, ще го научи да бъде дисциплиниран, ще го подготви за живота дори да не избере да служи в армията, така че аз мисля, че трябва да се върне казармата, но не в някогашните изисквания като за две години за пехотинец. Считам, че една година е предостатъчно да се обучи един кадър“, убеден е Маринов, според когото е необходимо тя да се превъоръжи и в техническо отношение да влезе в XXI век.

„Не дай боже да се наложи да отвърнем на евентуален удар как ще отговорим с неподготвени мъже. А пък и дисциплина си трябва. Не мисля, че сегашната армия може да ни защити“, каза Калина Ангелова, която е довела двете си момчета, за да се докоснат до мисията на военния.

Днес музеят работи с вход свободен за всички посетители.

- реклама -