Стоки крият опасност за децата (За какво да следим)

Производителите са задължени да пускат своите стоки на пазара само след като предварително са извършили необходимите дейности по оценяване и удостоверяване на съответствието им с изисквания за безопасност.

Ако е необходимо даден продукт

да се държи на разстояние от деца, те трябва да направят необходимите предупреждения.

Това каза в ефира на радио Фокус основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по повод оповестената информация за зачестили случаи на инциденти с деца, погълнали капсули с прах за пране.

Отговорността е преди всичко на родителите,

но търговците – като професионалисти и експерти в сферата на предлаганите от тях продукти, трябва да са наясно със специфики, които не са известни за средностатистическия човек,

и да информират за тях, като поставят необходимите

предупреждения върху етикетите.

Когато тази информация е известна, могат да се вземат и необходимите превантивни мерки, посочи експертът.

Тя обясни, че търговецът подлежи на санкция, ако не е предоставил информация на български език за съществените характеристики на стоката и рисковете,

които тя може да крие – както заради съдържанието,

така и заради опаковката.

Глоби се предвиждат и ако предоставя опасни стоки или не може да докаже, че е направил задължителните изпитвания за съответствие със стандартите за безопасност.

Производителите и дистрибуторите, както и контролните органи, могат да предприемат различни мерки за осигуряване

безопасността на стоките.

Производителите могат да проследяват евентуални инциденти при употребата на техни стоки, сигнали и рекламации на потребители,

да назначават допълнителни тестове.

Контролните органи също могат да ги задължат да направят това, както и да разпоредят изтегляне от пазара на доказано опасни стоки, никога повече да не ги пускат в продажба и отправяне на

предупреждения към потребителите.

„Потребителските опаковки претърпяват сериозни промени, особено на продукти като различни химикали, бои, препарати, козметика и др.

В много от случаите те вече се отварят само с произвеждането на две независими едно от други действия“, каза още Габриела Руменова.

„Стоки, които не са предназначени за деца,

но крият рискове, ако попаднат в ръцете им, са например лазерните показалки, които всички ние използваме при презентации.

Те могат да са опасни, защото децата

са привлечени от светлината,

която те произвеждат, но не знаят, че при насочване срещу очите може да се стигне до увреждане на зрението.

Декорациите от стиропор под

формата на плодове, които поставяме в дома си,

също могат да са опасни, защото при отхапване от дете могат да се раздробят на дребни части и при вдишване или поглъщане да предизвикат задавяне и дори задушаване.

Най-различни запалки с формата на анимационни герои, камиончета и др. също могат да са рискови.

А и едни лакомства,

с които децата си правят шега в междучасията – шоколадови десертчета, дъвки и др., от които удря ток.“, даде примери тя.
Съвети към родителите, когато купуват и съхраняват вкъщи продукти, които може да се окажат опасни за децата,

ако попаднат в ръцете им.

1. Още със закупуването на продукта да търсят и прочетат Препоръките за безопасност и да ги спазват докато продуктът свърши или бъде изхвърлен.

2. Да съхраняват на недостъпно за децата място перилни препарати, козметика, химия – бои, лекарства и др.

3. Да затварят добре и плътно опаковките, често за обезопасяване те се затварят с две последователни и независими едно от друго движения, а затварянето е чрез натискане, при което се чува добре изразен звук от щракване

4. Да прочетат и какво е необходимо да направят при попадане в очите (обикновено обилно изплакване), при поглъщане (много трябва да се внимава при пенещи се субстанции, защото може да затрудни дишането на детето и проблемът да се усложни).

- реклама -