Доц. Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев за FN: Слави няма да състави правителство и президентът ще даде мандата на Мая Манолова

Президентът ще даде на „Изправи се! Мутри вън“ третия мандат за съставяне на правителство. Не само защото те прегърнаха за свое име неговия слоган от протестите, но и защото партията на Слави Трифонов ще откаже да сформира кабинет.

Това прогнозира пред Flashnews популярния политолог доц. д-р Стойчо Стойчев. Върху какви факти се базира това него твърдение? Плюс обзор на напрегнатата политическа седмица – разговаряме с преподавателя в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Г-н Стойчев, как ще коментирате отказът на ДБ и ИТН за среща с ГЕРБ и провеждането каквито и да било разговори за съставяне на правителство?

 

– Така или иначе заявките на ДБ и на ИТН бяха да не участват в никакви коалиционни или други споразумения с бившите управляващи от ГЕРБ. Още в изборната нощ стана ясно, че ГЕРБ се намират в политическа изолация, въпреки, че постигнаха добър резултат предвид натрупаното електорално отношение през тези 10 години управление. Така, че беше ясно, че се оформя един анти-ГЕРБ фронт в Народното събрание.

Изненадва ли ви поведението на ДПС и как движението се прилепи към това анти-ГЕРБ мнозинство?

– Любопитното е присъствието на ДПС в този фронт, защото ако си спомняте основите критики на Демократична България и другите опозиционни партии преди изборите бяха, че ГЕРБ вкарват ДПС във властта. А, сега се оказва, че ДПС гласува в едно с новото мнозинство техните законодателни предложения. И като гледам, никой не възразява срещу това.

сн. БГНЕС

То е ясно, че подкрепа в парламента не можеш да откажеш, но пък можеш да се дистанцираш. Както ДБ се дистанцира по някое време на протестите от останалите участници там и най-вече от хората на Васил Божков. Вероятно и сега ще се дистанцират, но ще бъде малко късно, защото не може 4 години да си твърдял, че ДПС неформално е част от управляващата коалиция, а сега мълчаливо да приемаш тяхната подкрепа.

Как смятате, че ще се развият нещата в идните дни, когато предстои да видим поредното завъртане на рулетката с мандатите?

– Беше ясно, че този кабинет, който ГЕРБ ще предложат макар и експертен, неполитически и тн., няма да мине. Сега идва ред на ход Слави Трифонов, който никой не знае къде е. Може би това е по-голямата интрига в държавата, отколкото дали ще реализира мандата. Но, като гледам, а и практиката в България показва, че ако първия мандат е неуспешен, то и втория не се реализира. Обикновено се отива на третия мандат, когато президента избира някоя малка политическа сила, която да може да скрепи някаква коалиция. Аз съм убеден, че Радев най-вероятно ще връчи на Мая Манолова мандат за съставяне на правителство.

Какво ви води на мисълта, че именно „Изправи се! Мутри вън!“ ще получат възможността да направят кабинет?

– Това според мен е най-реалистичния сценарий, а аз смея да твърдя, че познавам много добре политическия живот в страната. Не зная обаче там как ще се разберат кой да е министър-председател – дали Манолова, дали Бабикян или Хаджигенов. Те декларираха още преди да е конституирано Народното събрание своята жертвоготовност да станат министри.

сн. БГНЕС

А, вторият мандат няма да се реализира, защото от „Има такъв народ“ няма да се нагърбят с отговорността да управляват с 50 човека депутати. Те моментално стават заложници на други парламентарни групи. А тяхната стратегия в момента е максимално много да не трупат негативи от управление и някакви непопулярни мерки, защото искат да направят едно много по-добро представяне на следващи парламентарни избори. И да имат много по-голяма парламентарна група, която да разшири влиянието им. Те знаят, че ако предложат кабинет всички ще го гласуват, затова едва ли ще го направят.

Ако след това президента даде мандата на БСП, това означава директно да се отиде на предсрочни избори, защото те няма как да излъчат свой самостоятелен кабинет. Останалите партии, които бягат от ГЕРБ като дявол от тамян, по същия начин не искат да бъдат асоциирани с БСП. Най-логично е да се мисли, че след като Румен Радев бе издигнат от тях, той ще върне жеста и ще даде именно на Нинова мандат. Но, след това представяне на изборите, БСП вече ще трябва да търсят подкрепа от президента, а не той от тях. ДПС също е ясно, че отпадат.

сн. БГНЕС

Ако погледнем към „Демократична България“ – най-разумно е на тях да се даде мандат, защото в редиците им има хора с опит в управлението и както се казва са по-политически окопитени и адекватни. Те могат да предложат както добри решения, така и добри кадри за съставянето на правителство. Но, те по същата причина като ИТН ще се дърпат от носенето на отговорност за такъв мандат, защото се надяват на по-добър резултат на следващи избори при положение, че е видно, че са в своеобразен електорален подем. Затова остават ИСМВ, а и президента е най-близък все пак до хората, които взеха неговия призив и слоган от протестите „Мутри вън!“. Хаджигенов и Бабикян бяха пред президентството всяка вечер, Радев излизаше там и оттогава между тях има така да се каже едно намигване. Като добавите и Мая Манолова, която е винаги готова да заеме какъвто и да било пост в държавата, като нищо ще вземат мандата с готовност. Още повече, че за тях предсрочни избори са проблематични, защото може и да не влязат повече в НС или да имат по-малко депутати.

Излиза, че най-малката партия ще получи най-главната роля?

сн. БГНЕС

– Обикновено най-малките и най-популистките парламентарни групи имат най-голям интерес да се изкара пълния мандат на едно Народно събрание, защото така консумират политическите дивиденти от това да са депутати. Виждате какво се случи с Марешки, с „Атака“, с партията на Бареков преди това и с всякакви такива популистки проекти, които се раждат около едно предаване или някаква платформа. Влизат с минимален брой хора и после стават патерица, която се използва за гласуване. А, тяхната цел е максимално да се удължи мандата на парламента, защото ако той се разтури, те губят маргинални стимули да са във властта. А, колкото до ИСМТ – шансът да съставят правителство ще бъде уникален в техния живот и това няма да им се случи никога повече в професионалните биографии. Така, че има индикации, които сочат, че те ще получат мандат. А, пък президента не дължи обяснение на никой защо го връчи на тях, защото той не подлежи на ничии контрол.

Как ще оцените изработеното до момента законодателството на 45-тото НС?

– Изключително вредно е. Аз отдавна съм критик на това първата работа на депутатите като влязат в парламента да започнат да преправят законите, по които да ги преизберем. Това е най-малкото висша форма на арогантност. А, го правят от 2009-а година насам – тогава влезе Искра Фидосова и започна да пише Изборен кодекс. След това Мая Манолова 2013-а също тръгна да пише нейн кодекс, после 2017 Реформаторското мнозинство тръгна нещо да го прекроява. Още повече когато предложенията идва от популистки партии – чувам вече „Мутри вън!“ са предлагали намаляване на депутатски заплати – ами ако искат нещо полезно да направят да се заемат да правят законодателство за преодоляване на пандемичната криза.

В момента в Народното събрание се предлагат откровено опасни за демокрацията неща, защото зад мотива да се осигури по-голяма честност и прозрачност на изборите ще се направи точно обратното. Каквито и камери, машини и технологии да сложат, няма да гарантират честност на вота, защото най-голямата гаранция я имаме. И това е, че партиите имат право да участват в броенето на бюлетините и в обобщаването на резултатите. Те са представени в СИК, РИК, ЦИК и тн. А, сегашното предложение ЦИК да се назначава от президента е точно в разрез с това и ще лиши политическите партии от участие в обработката на резултатите от изборите. Тогава с право някои формации могат да оспорват резултатите. Твърдя, че в момента България се справя прекрасно с броенето, обработката и обявяването на изборните резултати и всички наблюдателски мисии от ОССЕ и др. Големият брой невалидни бюлетини и сгрешени гласове идват именно от кодексите и това непрестанно усложняване на изборния процес.

- реклама -