Доц. Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев: Видеонаблюдението, което Радев иска на изборите, е руски номер

Минимум традиционните 3-3,5 млн. души ще гласуват на предстоящите избори, прогнозира политологът доц. Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR. Според него за избирателната активност ще допринесе и появата на изборите на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

„Ако протестът придобие масовост, това определено ще вдигне избирателната активност“, смята Василев. По думите му чувството за отвращение към властта или дадена политическа система би могла да бъде инструмент, който да изкара хората от летаргията и да ги накара да гласуват.

Според доц. Стойчев видеонаблюдението в изборните секции няма да гарантира по-честни избори.

„Има тънка уловка. Целта е в 12 000 секции да се снимат 2 баби, които разместват някакви листове, за да може после да се завъртят по медиите и да се каже, че изборите са фалшифицирани. Това е практика в Русия и всички виждаме как ни се пращат разни клипчета след вота“, анализира политологът.

По отношение на липсата на позиция на Радев по случая Навални според Стойчев „В този казус се търси – ще застане ли Румен Радев до европейските лидери или мълчаливо ще подкрепи Русия“.

Знаем от самото начало на мандата на президента, че е скептичен по отношение на санкции спрямо Русия, свързани с конфликта в Крим. Неговата позиция е, че тези санкции са несправедливи. В този казус се търси същата линия“, добави политологът.

- реклама -