Стойчо Стойчев: Възможно е президентът да опита да навлиза във властта през кандидатури на местните избори

Стойчо Стойчев: Възможно е президентът да опита да навлиза във властта през кандидатури на местните избори. „Враговете на конституционната форма се опитват да разпаднат коалицията преждевременно“.

Няма да се стигне до нова политическа криза,

изказа мнение пред БНР политологът Стойчо Стойчев.

„Залогът е много по-голям. Още с оставката на Иван Гешев от ДБ обясниха, че не е била това целта. Целта е била конституционната реформа. По същия начин в момента аргумент трябва да бъде, че независимо

дали изпълняващ длъжността е Пенчо или Борис,

в крайна сметка важното е да се изпълни конституционната реформа. Това няма как да стане дългосрочно, ако се разпадне това конституционно мнозинство. Никой не може да предскаже, че в следващия парламент ще има конституционно мнозинство, което да гарантира подобна реформа, отвъд договорените в това НС неща“.

Избирателите на ДБ, ПП и ГЕРБ сигурно са гневни,

но когато става въпрос за фундаментални промени в конституционната рамка, често се налага да се взимат непопулярни решения и болезнени реформи, отбеляза политологът.

Според него враговете на тази форма се опитват да разпаднат коалицията преждевременно. „Винаги в партиите трябва

да прогнозираме наличието на предатели и шпиони“, добави той.

Стойчо Стойчев не смята, че разминаването в една или друга община между ПП и ДБ ще доведе до национален развод. София е по-различен случай, добави той и обясни:

„София беше използвана като основен аргумент за спойката между ДБ и ПП на първо място. Ако възникне в София поради местните избори някакъв разнобой, това ще постави под въпрос тази коалиция и предмета на нейното съществуване.

Аз предполагам, че няма да се стигне до това“.

Според политолога техният кандидат за кмет на София би могъл да бъде бизнесменът Васил Терзиев.

„При всички положения решението трябва да бъде взето сега, за да има достатъчно време да се популяризира това име“.

Стойчев изказа мнение, че ГЕРБ, ПП и ДБ трябва да се договорят по някакъв начин за местните избори в София и Пловдив, за да не станат те предпоставка

за по-сериозни сътресения в държавата.

По думите му президентът би могъл да започне да навлиза във властта през персонални кандидатури на местните избори:

„И това ще бъде представено като някаква национално отговорна, надпартийна листа от будни кметове, които разполагат със собствени клиентели по места, които да гарантират някакви изборни резултати.

Всичко това би било чудесно за президента

и би реализирало в някакъв краткосрочен план някакъв успех, но в дългосрочен план трудно би могло да намери реализация. /…/ Ако президентът иска да направи нещо такова, му трябва такъв тип европейски международни партньори, каквито той няма и трудно би могъл да спечели на фона на подобен тип партийно строителство, като краде кметове от този или онзи и се конфронтира с всички политически партии от целия спектър“.

Политологът коментира и евентуално влизане на

Иван Гешев в политиката. Според него Гешев трудно може да разчита на някаква по-значима електорална подкрепа:

„Ако сам тръгне да го прави, не мисля, че ще има някакъв успех. Ако някой застане зад него с пари и иска да му купи присъствие в парламента, би могъл да постигне нещо от порядъка на „България без цензура“ или партията на Марешки – става въпрос за десетина депутати за 1 мандат. Това е резултатът след тези 4 години – динамични в политическо отношение“.

- реклама -