Стойчо Стойчев: ДПС ще победи в битката срещу президента Радев

„В битката между ДПС и Радев, ще победи ДПС, защото това е партия, която има представителство по места, в местните органи на властта, вкоренена структура“. Това каза политологът Стойчо Стойчев в сутрешния блок на БНТ.

Според него този, който разполага с институционален и бюджетен ресурс, ще победи.

 Той допълни, че ДПС са оттеглили подкрепата за Радев отдавна. „Ясно е, че ДПС през по-голямата част винаги е била решаваща на балотаж за това кой ще бъде президент. Такава решаваща роля имаше и на миналите президентски избори. Радев получи солидна подкрепа от ДПС“, припомни той.

„Разривът между тях почна през 2019 когато позициите почнаха да се отдалечават. Смятам, че сблъсъкът се изостря особено покрай избора на главен прокурор. Така или иначе Радев си отвори конфликт с прокуратурата, което е безпредметно, защото това власти от различен порядък и няма какво да си кажат“, добави политологът.

По думите му здравната криза ще бъде дълга тема.

„Ако изборите бъдат рано, март или април, дори самите избори и кампанията ще бъдат под знака на COVID-19 и мерките, свързани с това, както оценките дали са успешни или неуспешни. Управляващите ще се хвалят с успешни мерки, а опозицията ще ги критикува“, каза още той.

Стойчев изрази мнение ЦИК ще изпълни графика с машинното гласуване, но нещата с електронното гласуване са далеч на по-ранен етап.

„Няма нито законодателен нито административен ангажимент за въвеждането му, защото до голяма степен е проблематично. Би било проблематично в държава, в която няма тайна на вота и всеки заявява с чест и гордост за кого е гласувал, каквото е в Естония, Исландия, малките държави“, обясни той.

Според него при електронното гласуване се въвежда гласуване в неконтролирана среда и никой не може да снеме самоличността на гласоподавателя.

„Никой няма да отиде да си промени вота втори или трети път, защото става въпрос за хора, които живеят на клиентелни зависимости. Въпросът е социален и цивилизационен, а не технологичен. Въвежда се висока технология, която на пръв поглед дава достъп  до гласуването на много хора, особено в чужбина. Така се дава в ръцете на т. нар „брокери на гласове“ инструмент, с който да ви изфабрикуват изборните резултати“, предупреди доц. Стойчев.

- реклама -