Стойчо Кацаров, болници, менингит, проверка

Стойчо Кацаров: Засега не се предвижда локдаун, в понеделник решаваме за новите мерки

Към момента експертите на здравното министерство не препоръчват въвеждането на пълен локдаун в страната. Това каза пред журналисти в София служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Той коментира двете предложения на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за промяна на мерките в страната.

„Предложени са два алтернативни вида мерки. Отделно от тях са предложени конкретни мерки за училищата, като се предлага те да се прилагат на ниво община, а не на ниво област. Предлага се максимален брой училища да учат присъствено. Тези мерки ще бъдат съгласувани с МОН. По отношение на другите мерки съм помолил да бъдат изпратени до всички заинтересовани страни, които да изпратят становища по така предложените мерки“, каза министър Кацаров.

Той допълни, че ако се приеме едното алтернативно предложение за масово въвеждане на т. нар. „зелен сертификат“ при достъп до редица услуги и обекти, ще бъдат закупени 1 млн. антигенни тестове, които ще бъдат безплатни за гражданите. Но ще трябва да се извършват само в сертифицирана лаборатория.

„Ако се възприеме вариантът за „зелен сертификат“, тестовете трябва да бъдат извършвани от сертифицирани лаборатории, за да може да се издаде сертификат. Затова не може сам да си направиш тест и да кажеш „аз съм отрицателен“, коментира Кацаров.

Но обясни, че държавата ще покрива само самата стойност на теста, но не и манипулацията в лабораторията.

Той отхвърли възможността „зелен сертификат“ да се издава на преболедували спрямо новото на антителата в организма им.

„Експертите са категорични, че тестовете за антитела не могат да установят наличието на защита, така че такива тестове не се възприемат като условие за даване на здравен сертификат“, обясни Кацаров.

И допълни:

„Правилата за „зеления сертификат“ са известни. Те са валидни за граничния контрол още от юни, така че ако се възприеме този подход, ще се използва този вид сертификати“, каза още той.

 

- реклама -