сн. БГНЕС

Стойчо Кацаров: Ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото

„Ситуацията е много сериозна, но няма място за паника. Здравната система е добре организирана. Към този момент медиците се справят. Следим развитието на ситуацията”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той добави, че продължават да се разкриват легла за COVID болни. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

„Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Доверявам се на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала, е използването на зелен сертификат за присъствие на публични места”, обясни здравният министър.

„Високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора – лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинация. Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас обаче, смъртността сега е много по-ниска”, обясни д-р Кацаров.

„От едната страна са препълнените болници, а от другата – затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки”, каза здравният министър. Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

 

- реклама -