Стойчо Кацаров, Недялко Калъчев, коронавирус Стойчо Кацаров, бюджет, НЗОК, вълна, коронавирус

Стойчо Кацаров: Стриктното спазване на COVID мерките ще доведе до прилагането им за по-кратко време

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че новите мерки, които предстои да влязат в сила на 7 септември, са достатъчни. При стриктното им спазване ще може да се прилагат за кратко време. Ако не се спазват обаче, може да се наложи дасе въведат по-строги ограничения, каза той.

„Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем!“.

Д-р Кацаров обясни, че смъртността при заразените с коронавируса е притеснителна. Тя е пряко свързана с ваксинацията и затова имунизацията на възрастните хора е негов приоритет. Той добави, че около 95% от хоспитализираните не са ваксинирани, а смъртните случаи сред ваксинираните са един на хиляда.

Възможно е още през следващата седмица да бъде издадено разрешение за трета ваксинационна доза, посочи още министър Кацаров. Тя ще може да се поставя на хора с хронични заболявания и на хора с проблемна имунна система.

„Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, която не изключва възможността, в смисъл не забранява, поставянето на трета доза. Препоръчва на всяка страна сама за себе си да прецени в зависимост от мненията на нейните консултативни съвети. Аз съм създал такъв консултативен съвет, следващите дни ще получа становище за това кога и в какви случаи може да се прилага трета доза и дали трябва да се прилага“, обясни министърът и добави:

„Ако това становище е позитивно и са определени категориите лица, ще се допусне официално поставянето на трета доза и в нашата страна“.

Източник: БНР

 

 

- реклама -