Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването, кислород, локдаун, пандемия
сн. БГНЕС

Стойчо Кацаров: Ситуацията е критична! Ако мерките на сработят, въвеждаме пълен локдаун

Само за няколко дни служебният здравен министър Стойчо Кацаров промени на 180 градуса позицията си за разпространението на коронавируса у нас. Преди седмица той уверяваше, че всичко е под контрол. Днес обаче по думите му ситуацията е критична, има и опасност от въвеждане на пълен локдаун.

„Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 заразени. От тези общо 10 000 души – 1000-1500 ще влязат в болница през следващата седмица“, обясни здравният министър в сутрешния блок на bTV.

По думите му другата алтернатива за справяне със заразата е пълен локдаун. Затова, ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен локдаун.

„Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. Това е ситуацията в страната. Изключително тежка е“, каза Кацаров.

И коментира новите мерки, които влизат в сила от утре.

„Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват“, каза Кацаров. Здравният министър допълни, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет по цял свят.

„Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение“, каза Кацаров.

По думите му градският транспорт и училищата са извадени пред скоби при налагането на мерките.

„Това е приет риск, защото ако спрем градския транспорт, няма как хората да се придвижват“, допълни той.

Здравният министър каза още, че мерките ще важат, докато властите не преценят, че дават резултат.

„Ако не дават, ще се мине към следващата мярка“, допълни д-р Стойчо Кацаров.

Той отново уточни, че в общините, където заболеваемостта е над 750 на 100 000 души, ще се преминава на дистанционно обучение в училищата.

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински.

„Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ“, каза Кацаров. „Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи“, каза Кацаров.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

- реклама -