Стойчо Кацаров, ваксинация, коранивур

Стойчо Кацаров: Рисковете при трета вълна са слаба ваксинация, лошото управление на кризата и лошото състояние на здравната система

Ниският темп на ваксинация, лошо управление на кризата миналата година и изключително лошото състояние на здравната система:

Това са трите основни риска за висока заболеваемост и смъртност при евентуална четвърта вълна на коронавируса у нас.

Думите са на служебният здравен министър Стойчо Кацаров при изслушването си в парламента.

„Този риск за съжаление не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана, зле финансирана – от години.Covid-19 е основание да се бърза с реформите“.

Стойчо Кацаров призна, че има забавяне на ваксинационния процес у нас, но уточни, че това важи за редица страни в летния период.

Министър Кацаров съобщи още, че 22 хиляди ваксини на „Астра Зенека“ ще бъдат унищожени заради изтичащ срок на годност в края на юли.

Той отново подчерта, че е против задължителната ваксинация:

„Вие като Народно събрание може да обмислите впоследствие и подобен тип мерки, ако прецените, че е необходимо, но аз продължавам да бъда твърд привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Ако хората се ваксинират, разходите ще са несравнимо по-малко, отколкото биха били в случаи в най-тежката ситуация на развитие на пандемичната вълна“.

Пред депутатите Стойчо Кацаров съобщи, че са отпуснати 130 милиона лева на 128 болници за ремонт и оборудване на Covid отделения.

Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината.

„Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари“, посочи той.

Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. „България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания, те са поставени в четвърта категория след социални работници, служители във ферми за норки и други“, Кацаров отчете, че това е голяма грешка, защото 80% от починалите от COVID-19 са хора на над 60 години.

Според експерти втората грешка е коствала живота на 10 хил. души, починали по време на следващата вълна, която е преминала през март и април. Част от тези животи щяха да бъдат спасени, ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора, посочи Кацаров.

„България жертва възрастното поколение“, посочи здравният министър. „Имунизирахме предимно младите и активните хора в продължение на 5 месеца, а най-уязвимите групи бяха изоставени. Това се промени едва в края на месец май, добави Кацаров.

Като друга грешка Кацаров посочи недобрата логистика.

„Организацията в началото е трудна, ясно е, че ще има пропуски и неща, които във времето трябва да се поправят, но те не бяха поправени. Едва през май месец осигурихме доставката на ваксини на личните лекари“.

- реклама -