Стойчо Кацаров, болници, лимити, медицински услуги Стойчо Кацаров, държави, влизане, България

Стойчо Кацаров: От 1 юли в България ще се влиза по нов начин

От утре, 1 юли, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони.

Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, издадена днес.

Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са:

– 14-дневна заболяемост;

– седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;

– ниво на изследване в държавата;

– идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ   „безпокойство“;

– липса на достатъчно информация.

Цветовите зони са, както следва:

  • Зелена зона;
  • Оранжева зона;
  • Червена зона.

Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

 

По отношение на проверката на ваксинационните сертификати с четец, здравният министър каза, че това се прави с цел да се облекчи работата на граничните служители и се цели елиминирането на образуване на опашки.

„Всички ГКПП имат четци и в момента, но не е инсталиран самият софтуер. До края на деня трябва да бъде инсталиран“, обяви той и уточни, че не е необходимо специално обучение, както и че ще бъдат доставени още 150 устройства.

От думите му стана ясно още, че работата на здравния контрол на ГКПП-та ще бъде подпомогнат от доброволци, на които обаче трудът им ще бъде заплатена. „Засега са 167 души, за всички ГКП-та, за тези два месеца. Ако не са достатъчни, ще се осигурят още бройки“, каза министърът и уточни, че няма да се изисква хората да са с висше образование.

- реклама -