Стойчо Кацаров, Недялко Калъчев, коронавирус

Стойчо Кацаров: Около 43% от населението се е срещало с коронавируса

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса.

Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас.

Обработени са над 2600 проби от 38 населени места.

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Той представи презентация на лаборатория „Цибалаб“, която е направила собствено проучване за установяване с възможно най-голяма точност колко хора са се спрещали с коронавируса досега.

„Това послужи за стартиране на процедура, която да ни позволи да съберем абсолютно цялата информация, която е налична в здравната мрежа по отношение на хората, които са се срещали с вируса“, каза министърът

 

В петък той е имал видеоконферентна връзка с всички софтуерни компании, които пишат медицински софтуери. С тях са постигнали такава договореност:

„Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, информацията за всички, които са тествани, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март миналата година досега“, обясни министър Кацаров.

Тази информация ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини. На практика, събирайки тези данни, ще се получи най-малкият брой хора, които са се срещали до този момент с вируса.

Министърът обясни защо е избран такъв подход, а не чрез изследване за антитела на населението.

„Когато вие се срещнете с вируса, вие образувате антитела, но те след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса“, допълни Кацаров.

Ако се направи изследване за антитела, ще се установят само тези, които скоро са се срещали с вируса, но онези, които са се срещали с вируса преди месеци, няма да се установят.

Новият метод ще бъде едноактен процес на събиране, но тази база данни ще продължи да се пълни от тук нататък. Очаква се цялата информация да се добие в рамките на не повече от месец. Цената за това е от порядъка на 10-15 000 лв.

 

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56%, в София една трета от хората имат антитела от естествена среща с вируса.

Това обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

 

- реклама -