Петър Стойчев
Снимка: facebook.com/ilievsport

Петър Стойчев спечели в Северния ледовит океан

Петър Стойчев спечели състезанието по плуване във водите на Северния ледовит океан край остров Свалбард, Норвегия. Българинът беше най-бърз в дистанцията от 1000 метра. В надпреварата участваха 20 плувци, а Стойчев завърши за 14:25 минути. Това е рекорд за толкова продължително време в ледени води.

Състезанието е част от календара на Световната федерация по ледено плуване. То се проведе при температура на водата под нулата, а температурата на въздуха беше -15 градуса.

„Това беше най-трудното ми плуване в такива условия. Толкова беше студено, че след края на състезанието бях близо четири часа без чувствителност на пръстите и едва говорех“, каза Стойчев, пред Iliev Sport Agency.

Веднага след финала Петър Стойчев развя българския трибагреник. „На брега бяха подготвени специални отоплени палатки за възстановяване и медицински екипи. Радвам се много, че и тук на остров Свалбард записах победа и съм първият в света с две титли от Южния и Северния полюс по ледено плуване. Бях се подготвил с българското знаме и нямах търпение да го развея пред всички на това отдалечено място“, добави той.

- реклама -