Стоица Аргилашки – треньор и съдия по конен спорт пред FN: Турнирът „Купа София“ в Южния парк ще е незабравимо преживяване за всички

На 5 май, събота, в Южния парк в столицата, ще се проведе първият градски турнир по конен спорт. Какви изненади очакват зрителите и как се развива конния спорт у нас? Отговорите от Стоица Аргилашки.

Стоица Аргилашки – треньор и съдия по конен спорт, управител на конна база Ниеса, организатор на „Купа София“.  Аргилашки притежава богат опит и умения в работа с подрастващи, аматьори и състезатели. Като състезател и треньор Стоица е започнал своята кариера през 1968 г. в гр. Съединение, място с вековни традиции в отглеждане на коне и развитие на конния спорт.

Негови състезатели са били част от националните отбори по конен спорт в дисциплините всестранна езда, прескачане на препятствия и обездка.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Как и защо стигнахте до решението за организиране на „Купа София“ и то в сърцето на столицата – Южния парк?

Една от основните причини, че в България има добро развитие на конния спорт, има добри и хубави бази, които отговарят на европейските изисквания. Това са базата в Божурище, Ихтиман, Конна база Тракиец има и стари бази в добро състояние. За съжаление обаче, когато провеждаме състезания при нас на тези бази присъствието на публиката е ограничено. Поради тази причина, за да не идва публиката при нас решихме ние да отидем при нея. Предполага се, че в тази градска среда ще има много хора, семейства, които ще се запознаят с нашия спорт и с конете отблизо.

Какво ще видят гостите на събитието, какво включва програмата на турнира?

Събитието започва в 12 часа на 5 май с един паркур, който ще бъде за най-малките участници. Те ще са атракцията на състезанието. Ще участват 10 деца. После ще има демонстрация на обездка. След това започва истинското състезание, където ще участват най-добрите 25 състезатели от България. Височината на препятствието ще е  140 см. Идеята е в рамките на два часа, два часа и 15 минути да приключи събитието. Въпросът и децата да се докоснат до конете, да се запознаят с нашия спорт и да се снимат с животните. Ще има на разположение на желаещите да пояздят пони и кон, които безплатно могат да се възседнат. Това е за хората, които ще дойдат на състезанието.

Това е доста смело начинание. Какво ви мотивира да се захванете с тази нелека задача?  И кой ви помага?

Това е практика в световен мащаб. Такива състезания се провеждат на знакови места като Айфеловата кула, кметството пред Виена, яхтклуба в Монако. Тя е добра практика и ние решихме и в България да го направим. Кой ни помага? Помага ни конна база НИЕСА, помагат ни всички наши клиенти. Всички с голям ентусиазъм приеха нашата идея. Предизвикахме интереса на много спонсори (генерален спонсор е фирма „Оптикс“). Специални благодарности на Столична община за подкрепата и съдействието.

Как се развива конния спорт у нас?

Най-важно са хората, които искат да практикуват нашия спорт. Иначе бази има. Нашият спорт е уникален и чисто физически полезен. Това, което искаме да изпратим като послание е, че ездата е полезна и красива, носи истинско удоволствие. Преди години този спорт се считаше за елитарен. Сега има държави, в които се практикува масово, дори е в топ 3 по масовост – във Франция, Холандия, Швеция. С този турнир искаме да популяризираме спорта и любовта към конете.

Вие сте треньор и съдия с дългогодишен опит в тази област. Кое е нещото, което ви носи най-голямо удовлетворение в работата?

Аз имам щастието да съчетая хобито с професията си. Минал съм през перипетии и това е един подарък едва ли не към конния спорт. Конният спорт е моя живот и моята съдба.

Какви качества трябва да притежава добрия ездач?

Първото нещо, което трябва да притежава е любовта към животните и ездата. Другото се постига с постоянство и труд. Иначе няма шансове за успех, ако не е отдаден на този спорт.

Има ли ограничения във възраст и пол за да започне човек да язди?

Нашият спорт е уникален. Няма разлика между мъж или жена състезател. Няма  и възрастови граници- на всяка възраст можеш да го упражняваш.

Кой е по-важен в тандема – коня или ездача?

Спорен въпрос. Едни казват, че везните накланят към коня, други към ездача. Те са партньори и аз мисля, че нещата са 50:50. Те са една двойка. И двамата са важни за добрите резултати.

Защо да дойдат хората на 5 май в Южния парк?

Мисля, че ще видят приятелство, ще има емоции, красиви неща. Няма да се разочароват.

- реклама -