Янаки Стоилов,, Лозан Панов, Анастас Герджиков, президент, кандидати

Стоилов за кандидатурата на Лозан Панов: По-добре щеше да е да води борбата в съдебната система

Правосъдният министър Янаки Стоилов с първи коментари за кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов за президент. Пред Нова телевизия Стоилов заяви, че изненадан от решението на проф. Герджиков да влезе в политиката.

„Проф. Герджиков е утвърден учен и преподавател. Сега той ще бъде оценяван като политик. Основаната дилема на предстоящите избори е дали да бъдем „за” премахване на сегашния порочен модел на управление или за неговото запазване. Всеки, който призовава за обединение на партии и хора, трябва да попита дали мнозинството от българските граждани са съгласни да се обединят с олигархията”, поясни Стоилов.

А по отношение на Панов, Стоилов каза:

„По-добре щеше да е той да води борбата за промяна на съдебната система до изтичане на мандата му, но това е негова преценка”, каза Стоилов.

И коментира каква е процедурата за подаване на оставка на председателя на ВКС:

„Той няма как да я подаде, тъй като това може да стане най-рано другата седмица. Не мисля, че Темида ще забави гласуването.“

Мандатът на Панов начело на ВКС изтича след месеци, а процедурата за негов наследник на поста започна преди два дни. Изслушванията и гласуването на кандидатите са насрочени за 14 януари догодина, а на 10 февруари изтича 7-годишният мандат на Панов.

- реклама -