Станимир Стоилов Мъри Левски
Снимка: facebook.com/levskiofficial

Стоилов: Левски се управлява по грешен начин

Доскорошният треньор на Левски Станимир Стоилов даде 90-минута пресконференция след мача с Локомотив София. Той беше последен във втория му период в клуба.

„Няма да продължа да работя в Левски. Предполагам, че го очаквахте. Притеснява ме начинът на управление и управленските решения, които се взеха. Заварихме ФК Левски фалирал във всяко едно естество, след това с работа през тази година в три направления отчетохме отлични резултати – любовта на привържениците, финансовата страна и представянето на терена“, започна Станимир Стоилов.

„Качихме клуба на главен път, но започнаха да се правят промени, с които аз не съм съгласен. Не е положителна и доминиращата роля на спонсора в Управителния съвет, където се взимат решенията.  Начинът на управление не е правилен за клуб като Левски. Казах, че не идвам щастлив на „Герена“, една рана, когато не я промиеш навреме, тя рано или късно гние. Имаше огромно напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Получаваме вноски от спонсора, даже и напред и оттам дойде напрежение в клуба и собственикът трябваше да се намеси много по-рано и да спрем това напрежение. Скандалите бяха всекидневни“, каза още той.

Стоилов: Спонсорът взима 10% дори от даренията от феновете

„Спонсорът има договор за 10 процента от всички приходи в Левски. След първите скандали, започнах да гледам документи, за да имам яснота, се стигна дотам да заплашвам, че ще си тръгна, за да решат проблемите. Имаше договор от даренията на феновете да се отчитат на спонсора, но той беше махнат след скандал. Парите, дадени от спонсора, са фактурирани в клуба. Може да кажат, че ще ги опростят и дано да предизвикам да ги опростят.

Другата тема, която ме засяга – когато дойде Роналдо, се каза, че се прави подарък на Мъри Стоилов. Той е футболист на Левски и вече струва доста пари. Той не е подарък на Мъри Стоилов. Собственикът на клуба трябваше да се намеси много по-рано и да тушира конфликта. Не виждам причина изпълнителният директор да бъде уволнен. Сигурно и той греши, и аз греша, но който не работи, той не прави грешки“, каза Мъри.

„Оставяме футболисти с огромна цена. Оставяме отбор, който играе най-добрия футбол в България. Очакваме милиони от новия доставчик на екипировка.  Оставяме клуб с добро бъдеще, въпросът е да се взимат умни решения“, добави той.

Сираков махна Ивков под натиска на спонсора

„За свалянето на Ивков – Сираков взе решението под натиска на спонсора. Явно не искахме да работим заедно.  Условието ми да остана беше да продължим да работим в същия екип и да има доминация на служители на клуба в Управителния съвет. Платените служители сме тук да защитаваме клуба. Да напусна Левски ми струва доста пари и аз се отказвам от тези финанси, но се отказвам, защото тези пари ще останат в клуба. Няма клуб, в който съм работил и който да съм го оставял на минус.

Мечтата ми беше да станем клуб като Барселона, Реал Мадрид и привържениците сами да избират кой ще бъде президент. Затова създадохме сдружението „Левски на левскарите“, което предизвика спорове, което е нормално.

Предложиха ми да остана за още един мач, срещу ЦСКА, но аз не съм треньор за един мач или за един месец. Ще бъда щастлив, ако моите помощници останат да водят отбора или ги поканят за продължат работа в клуба. Казах им да не се съобразяват с мен. Но чух, че Цанко Цветанов ще напусне“, каза Стоилов.

Стоилов: Провалената сделка обърка отношенията

„Провалената сделка повлия цялостно на отношенията. Защото в последните 5-6 месеца се посветиха усилията само на това. Защото очаквахме сделката да се осъществи и да си позволим по-скъпи и качествени играчи. И вероятно това се отрази на отношенията между собственика и изпълнителния директор, а и на всички нас. Аз лично нямах нищо против да бъдат продадени играчите. Ние сме поставили основата и отборът ще носи само позитиви. Ако ни бяха оставили, в един момент щяхме да осигуряваме приходи толкова, колкото и спонсорите. Вероятно 50 на 50. Виждате Кордоба как израсна. Взехме го от втора лига и се превърна в титуляр, който това лято ще бъде продаден за много повече пари, отколкото се предлагаха за него до момента“, започна Стоилов.

„Ако бяха продадени тези играчи тогава, щяхме да дишане по-спокойно и да не търсим пари напред от спонсори. Аз лично смятам, че това не е никаква ябълка на раздора. Това беше искра да покаже проблема. Прекалено малко е да спорим за 100 хиляди или за 500 хиляди повече или по-малко. И Ивков, и аз, и Сираков – цената, която сме казали, имаше единомислие. Ивков казваше, че трябва да ги продадем, но ако идваше Юнайтед Груп, играчите трябваше да останат, защото тогава Левски щеше де бъде по-силен. Но се прецени, че няма да се продават. Това не беше ябълка на раздора, а някаква искрица“.

Не разбрах корпоративните решения

След това бившият национален треньор на България, Казахстан и най-успешен наставник в историята на Астана се спря на конфликта в управлението и излази несъгласие с намесата на спонсорите. Също така Стоилов не е доволен от отстраняването на Петър Ганев, който е бил достатъчно компетентен, за да бъде и в управата на Левски, и да бъде коректна връзка с привържениците.

„Не разбирах т.нар корпоративни управления, когато се съобразяваш с корпорацията. Нормално е да имаш и „зашита уста“. Затова и казах на Събранието, че съм против такова управление. Аз съм за управление от изпълнителния директор в едната част, треньор или спортен директор, който управлява спортната част под зоркия надзор на хора, които да следят излизането на финансите. И естествено, собственика, който според мене има знанията, за да даде оценка на спортно-техническата работа, която върши треньорския щаб. И тогава нямаше да има корпоративни и други управления. При корпоративните обикновено идват да управляват хора, които са служители на други структури, и аз не ги харесвам. Тогава има прикриване“.

„Аз също се надявах, че присъствието на Петър Ганев, който има достъп до всички документи, и всяка седмица получава от Ивков ли, или от счетоводството – не знам от кой, пълен отчет на плащания, превеждания, получавания, доходи, приходи, разходи. А той беше представител на феновете и така тази информация достига най-лесно до всички привърженици. Сега след неговото напускане не знам дали друг от Надзорния съвет ще изпълнява такава роля. Той присъстваше и на част от скандалите, които се разразиха между изпълнителния директор и спонсора и много точно и ясно каза на привържениците каква беше ситуацията и кой беше прав“.

Решенията се взимат в друга централа

Какво го е подразнило в този момент, Стоилов обясни така: „Да се вземат решенията в друга централа, както каза изпълнителният директор. А решенията трябва да се вземат долу в съблекалнята – спортно-техническите, и в къщата на Левски, които да носят отговорност с лицата си. Казахме на г-н Борисов (б.а – Мило Борисов, собственик на основния спонсор „Палмс Бет“), ако иска – взима клуба, еднолично управлява си, освобождаваме хора, „Палмс Бет“ стават собственици или други фирми, които имат. Заповядайте, целият клуб е ваш, правете каквото искате. Давайте всичките пари, не чакайте на фенове, не чакайте ние да вадим, или аз да работя. Търсете си хора. Ето, управлявайте, никакъв проблем. Една дума няма да кажа. Но такива да ни казват какво да подписваме – не, мерси!“.

„Генералният спонсор осигурява пари, но това е и ангажиментът му. Като си спонсор, плащаш си и това е. Никога не сме казали, че не искаме Палмс Бет, но искахме чисти и истински отношения между спонсор и клуб. Чисти отношения, това точно и ясно да се знае. Радваме се, благодарим за финансирането и винаги да се следва интересът на клуба“.

В край на пресконференцията Мъри даде воля на емоциите си и в очите му се появиха сълзи. Той допълни, че Левски никога няма да бъде затворена страница за него и дори и да не работи в клуба, остава фен на сините. „Просто ще се преместя на друга трибуна, но оставам тук.  Един приятел ми беше казал, че от времето на Гунди не е виждал мъже да плачат, така че ще ме извините“, каза още треньорът.

- реклама -