машини, гласуване, изборен ден, машини
Снимка: БГНЕС

Стоил Цицелков, Обществен съвет към ЦИК: Липсва проучване за нагласите на българите към електронното гласуване

Липсва проучване на нагласите на българските електорати към електронното гласуване и евентуална връзка за неучастие в изборите. Това каза пред БНР Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК. „За пореден път използваме технологията за политически цели“, каза Цицелков и даде пример с „партии, които бяха твърдо „за“ машинно гласуване, в момента са „против“ и обратно“.

Цицелков подкрепя предложението за отпадане на машинното гласуване в чужбина.  „Това е една пълна щуротия – ще пращаме машини до Австралия за втори тур. Законът го изискваше и колегите от ЦИК бяха длъжни да се опитат да го направят“.

Дистанционното електронно гласуване в момента е почти скрито в Изборния кодекс, коментира още Цицелков.

Според него имаме нужда от цялостно нов Изборен кодекс, който да отговаря на реалностите. По думите му настоящият Изборен кодекс е писан през 2014 г. за хартиени бюлетини. „Вече има 22 пакета с промени. Тези, които ще обсъждаме днес, са 23-ият пакет с промени. Той вече е станал индианско одеяло, когато имаш 22 пакета от кръпки, почти по всеки член – изменения, промени.“

„Вече е напълно устойчива практика правилата да се променят малко преди избори, което води до устойчива нестабилност и устойчив отлив на доверие, изтъкна Цицелков.

- реклама -