Стоил Славов

Убийството на Стоил Славов: Бомба в асансьора ликвидира боса на СИК преди 15 г.

19 януари 2004 г. се оказва фатален ден за един от най-загадъчните босове на СИК и престъпния свят у нас – Стоил Славов.

За 45-годишния Славов, по прякор Телето, се знае малко, но е ясно, че той е сред ключовите играчи, стратег на заден план, без излишна показност.

Взрив в скъпарски асансьор като на филм

Мощната експлозия в асансьор на скъпарската сграда на столичния булевард „Джеймс Баучер“ №87, собственост на групировката СИК, убива шефа на фирма „Интерпетролиум енд партнърс“ и трима от четиримата му охранители. За четвъртия няма място в кабината и той тръгва по стълбите. И точно това го спасява.

Ударната вълна от експлозив с 600 грама тротил буквално помита асансьора. Още седем души са ранени, а други 50 са евакуирани спешно от сградата.

Бомбата избухва, докато асансьорът е между първия и втория етаж. Активирана е дистанционно. Всички в кабината са разкъсани.

Кой е Стоил Славов

Стоил Славов завършва пазарджишкото милиционерско училище. Баща му Георги Славов е шофьор в ЦК на БКП и синът му започва работа в УБО. Той кара пилотната кола на ескорта на Тодор Живков. По-късно преминава във втори отдел на УБО и служи на бариерата на резиденция Бояна.

За разлика от другите босове на СИК, Славов предпочита да стои в сянка, като се занимава с търговията с петролни продукти, донесли внушителни печалби на групировката. Официално той е акционер в 18 фирми, най-известните от които „Интерпетролиум енд партнърс“, „Интергруп енд партнърс“, „Империал груп“, Корабна агенция „Интершип“, „Карго контрол консултантс“, „Унитурс“.

В „Интергруп енд партнърс“ Стоил Славов е съдружник с Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата, Красимир Маринов-Маргина, Дмитрий Минев-Димата Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле и Венцислав Стефанов. В „Интерпетролиум енд партнърс“ съдружници са само Пашата, Маджо и Стефанов.

Какви са версиите

Още в първите дни след атенатата разследващите се насочват към версията за участие на вътрешен човек. Те са убедени, че трудно убиец отвън може да разбие драконовските мерки за сигурност в централата на групировката СИК и да си позволи да постави бомбата в асансьора, а след това и да я взриви отдалече.

Втората версия е за междуособици вътре в СИК, чиято жертва става Славов.

Бизнесът с горива чрез „Интерпетролиум“ е третата версия за атентата. Фирмата печели търгове за обществени поръчки, зарежда голяма част от малките бензиностанции, а бизнесът процъфтява.

Четвъртата следа в разследването води към най-добрия приятел на Телето – Филип Найденов – Фатик, който на 19 август 2003 г. е разстрелян на ъгъла на булевардите „България“ и „Гоце Делчев“ в София.

Сред версиите за поръчителите на убийството на Фатик е търговията със синтетични наркотици. От МВР твърдят, че Славов е бил засечен няколко месеца след смъртта на Фатик да води разговори в столицата със сърби, които живеят трайно в Холандия и са замесени в търговията с дрога близо до софийска автокъща.

За нито една от версиите обаче разследващите не успяват да намерят доказателства. Така година по-късно делото за атентата е спряно.

Оказва се, че разследващите нямат никакви доказателства за незаконна дейност на Стоил Славов и на компанията „Интерпетролеум“. Срещу Славов няма нито разработки, нито дори предварителни проверки.

И днес не се знае нищо за убийството на Стоил Славов. Няма ясни следи, които да водят към поръчители или извършители на показния атентат срещу сикаджията в самото сърце на групировката СИК.
- реклама -