СТО: Спадът в световната търговия може да достигне 32%

Световната търговска организация (СТО) прогнозира спад в световната търговия през 2020 г. от 13% до 32% на фона на пандемията от коронавирус. Тези данни са оповестени в нейния доклад, публикуван днес в Женева.

„Очаква се световната търговия да намалее с 13%-32%, тъй като пандемията, причинена от новата коронавирусна болест COVID-19 нарушава нормалната икономическа активност и живот в света“, отбелязва СТО.

Експертите обясняват значителния диапазон в прогнозата с „безпрецедентния характер на настоящата здравна криза и несигурността относно точните й икономически последици“. Според икономистите от СТО, „спадът вероятно ще надхвърли спада, който беше регистриран по време на световната финансова криза през 2008-2009 г.“

Както заяви генералният директор на СТО Роберто Азеведо на пресконференция в Женева във връзка с публикуването на доклада, икономистите на организацията са разработили два сценария.

Според оптимистичния сценарий правителствата ще могат бързо да овладеят ситуацията и тогава спадът ще бъде 13%.

Но при втория сценарий, ако не е възможно бързо да се преодолее кризата, спадът в световната търговия със стоки може да достигне до 32% „и дори повече“, заяви ръководителят на СТО. Той припомни, че настоящата криза „е принудила държавите да предприемат безпрецедентни мерки за защита на живота на хората“. Рецесията в търговията ще има „болезнени последици за семействата и бизнеса“, заключи Азеведо.

- реклама -