Стив Возняк напусна „Фейсбук“ и призна: „Фейсбук“ печели на гърба на потребителите

Един от съоснователите на американския гигант „Епъл“ Стив Возняк напусна ръководството на „Фейсбук“ поради начина, по който най-голямата социална мрежа борави с личните данни на потребителите.

„Потребителите предоставят всяка подробност от живота си на „Фейсбук“, а „Фейсбук“ прави огромни пари от реклама с това. Печалбите изцяло се основават върху данните на потребителите, но те не получават нищо от печалбите“, пише Возняк в писмо до „Ю Ес тудей“.

Часове преди писмото на Возняк изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг „изрази съжаление за неправомерното използване на потребителски данни“.

„Не обърнахме достатъчно внимание на нашата отговорност и това бе нашата голяма грешка. Това бе моя лична грешка и съжалявам за това. Аз създадох „Фейсбук“, аз го управлявам, и аз лично нося отговорност за това, което се случва тук“, се казва в съобщение подписано от Марк Зукърбърг дни преди изслушването му в Конгреса на САЩ.

Скандалът с „Кеймбридж Аналитика“ избухна през март.

Британската аналитична компания е обвинена в използването информация от профилите на 50 милиона потребители на „Фейсбук“, за да повлияе на изборите в САЩ през 2016. След няколко дни на мълчание основателят на „Фейсбук“ заяви, че неговият концерн е допуснал грешка.

В първите дни от скандала основателят на Уикилийкс – Джулиан Асанж закри профила си във Фейсбук, след това космическата компания Спейс Екс и производителят на електрически автомобили Тесла Мотърс също последваха примера му.

„Това изслушване ще бъде важна възможност да се хвърли светлина върху критичните проблеми, свързани със сигурността на потребителските данни и да помогнем американците по-добре да разберат какво се случва с техните лични данни онлайн. Оценяваме това, че г-н Зукърбърг ще свидетелства доброволно пред комитета и се надяваме той да отговаря на нашите въпроси на 11 април”, заявиха председателят на комитета републиканецът Грег Уолдън и изтъкнатият демократ Франк Паолин.

- реклама -