Стив Банън

Бившият главен съветник на Тръмп Стив Банън напуска и „Брейтбарт нюз“

Бившият главен съветник на Доналд Тръмп и скандално известен с крайните си възгледи Стив Банън напуска интернет опората на крайнодесните в САЩ сайта „Брейтбарт нюз“ (Breitbart News).

Американският президент Доналд Тръмп извади от Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом старшия съветник и главен стратег Стивън Банън.

Миналата година 63-годишният Банън беше назначен за старши съветник през януари и бе определен за главния политически стратег на Белия дом. Преди това той бе главен редактор на новинарския портал Breitbart News, когото мнозина американци обвиняват в насаждане на националистически идеи.

По време на предизборната кампания Банън работеше в предизборния щаб на Тръмп. Мнозина политици и експерти окачествиха като сериозна грешка включването на Банън в Съвета за национална сигурност. Конгресменът демократ Адам Смит заявяваше, че Банън е „ултрадесен политически стратег“, който може да „изложи на опасност глобалната безопасност и да засили враговете“ на САЩ. Банън бе изваден от екипа през април и напусна Белия дом в началото на август.

Преди да се случи това стана известно, че медийният магнат Рупърт Мърдок е притискал президента Доналд Тръмп да уволни главния си стратег Стив Банън („Ню Йорк таймс”).

Назначението на Стив Банън като главен стратег и старши съветник на Белия дом още от началото търпеше множество критики и създаваше проблеми за Тръмп. Особено предвид факта, че Банън, който бе изпълнителен директор на новинарския уебсайт „Брайтбарт” и ключова фигура от предизборната кампания на милиардера, неведнъж е наричан „крайнодесен, фанатичен екстремист”.

Последното ярко присъствие на Банън около президента бе свързано с появяването на книгата „Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп“ (Fire and Fury: Inside the Trump White House) на журналиста Майкъл Улф.

По този повод президентът обяви, че книгата е пълна с лъжи и изкривявания. Книгата на Улф излиза на 9 януари като в нея се цитират подробно изявления на Стив Банън.

Сред редица експлозивни изявления, Банън казва, че смята, че среща между Доналд Тръмп младши и група руснаци е „предателство“.

Срещата се разследва от Роберт Мълър като част от евентуални тайни споразумения между представителите на кампанията на Тръмп и Русия.

По-рано Тръмп реагира на появили се извадки от книгата, като каза, че Банън си е „загубил ума“, след като загуби позицията си в Белия дом.

- реклама -