Стиснахме кесията!

Българите стиснахме кесията. През изминалата 2020 г.  потребителските разходи на домакинствата у нас са намалели с 4,9%. Макар това да е сериозен спад, той е далеч по-малък от този в рамките на ЕС. Като цяло разходите на европейските домакинства са намалели с безпрецедентните 8 на сто спрямо 2019 година, отчита Евростат, цитиран от БТА.

Най-голям дял от общите разходи се пада на категорията „Жилища, вода, електричество, газ и други горива“ (25,7 на сто). Тя е следвана от „Хранителни стоки и безалкохолни напитки“ (14, 8 на сто) и „Транспорт“ (11,6 на сто). „Други стоки и услуги“ и „Развлечения и култура“ са със спад съответно от 11,5% и 7,8%.

Това е най-голямото годишно намаление, откакто се води тази статистика, и се дължи на влиянието на пандемията от Ковид-19. Мерките за социална дистанция, наложените от правителствата ограничения за движение на хора и за икономически дейности, които не са от първостепенно значение, са засегнали тежко потребителските разходи на домакинствата.
Сравнявайки 2020-а с 2019 година, най-голям спад е бил регистриран в Малта (около 22 на сто). Следвана от Хърватия, Испания и Гърция (всички около 16 на сто).
За сметка на това по-малко понижение е отчетено в Словакия и Дания ( 2 на сто и в двете страни), следвана от Литва и Полша (3 на сто и в двете държави).

- реклама -