Стилян Петров
Снимка: Tом Дженкинс/Гардиън

Стилян Петров: Здрав съм и искам да бъда мениджър

Стилян Петров говори за седмичното издание на „Гардиън“ – „Обзървър“ в специален материал, посветен на плейофа между Астън Вила и Дарби Каунти. Двата тима излизат в понеделник в Мача за 150 млн. пауда. Легендата на Вила заявява пред Стъюрт Джеймс, че ще бъде на трибуните на „Уембли“, за да подкрепя бившия си тим. И което е по-важното, че е напълно възстановен от левкемията. И иска да се върне в играта.

Стилян: Първото нещо не е футболът, а, че съм преживял рак

Стилян има над 500 мача в карирата си на клубно ниво, както и 106 срещи за България. Той има и 10 спечелени трофея със Селтик. „Когато децата гледат клипове за мен, футболът не е първи. Има повече клипове, в които говоря за лечението си. Първото нещо, което излиза, когато напишат името ми в Гугъл, е че съм преживял рак. Където и да отидем, първият въпрос винаги е „Как е здравето?“. По-малкият ми син, Кристиян, преди няколко месеца ме попита защо всичко говорят за това. Децата не разбират. Но това винаги ще се случва“, заяви Петров. И добавя, че няма никакъв проблем с въпросите за здравето.

Стан бе капитан на Вила, когато бе диагностициран с остра левкемия през март 2012-а. Сега, седем години по-късно, той е наясно как да използва съчетанието между болестта и популярността си. „Научих се как да обичам случилото се. Защото нямам избор. Фондацията ми помага на хората – затова я има. Няма как да забравя случилото се. То не си отива. Работим с хора със същия проблем. Затова и цялата история винаги седи заключена някъде на по-дълбоко ниво в мен“, добавя той.

Българинът влезе в ремисия пет месеца след диагнозата. Пълното възстановяване обаче отнема пет години. Той минава през интензивна химиотерапия за 12 месеца. А децата му живеят година и половина с бабите и дядовците. „Децата са ме виждали в такъв вид, в какъвто нито едно дете не трябва да вижда родителите си. А те, макар и малки, имат спомени“, разказва Стилян.

Не ми даваха голям шанс да оцелея, но съм още тук

„Но пък мисля позитивно и продължавам напред. Преди седем години не ми даваха голям шанс да оцелея. Но все още съм тук. Щастлив съм, пълен с енергия и в отлична форма. Все още играя футбол с приятели и искам да се върна в играта“, добавя той.

И е факт, че е пълен с енергия. Два пъти в седмицата играе шестима на шестима на малки вратички. При това само след месец и половина става на 40 години. Освен това през сезона игра за аматьорския Солихъл. Говори ентусиазирано за това, но иска повече. „Искам да съм мениджър“, признава той.

Планът е в главата му от 2015-а и е обсъден със съпругата му Паулина. Той вече има Про-лиценз и следващата седмица ще бъде в Мадрид. Там ще завърши специален курс за играчи на УЕФА, който се фокусира върху администрацията и мениджмънта. Между колегите му са Гайска Мендиета, Жилберто Силва и Луис Гарсия. „Трудно е. Сериозно предизвикателство е и хората се чудят защо го правя. Но трябва. Виждал съм как мои приятели се озовават в трудна позиция, защото не разбират колко сложна е материята. А докато го научат вече са се провалили толкова много пъти, че не получават нов шанс“, казва Петров.

Не очаквам да ме вземат за мениджър само заради името ми

Той вече е кандидатствал по няколко отворени позиции. И разказва интересна случка по този повод. „Бях на благотворително събитие, когато някой ме попита дали с моята диагноза въобще ще ме вземат на работа. Заради натиска, напрежението и всичко останало. Пък аз съм на абсолютно обратната позиция – ако някой е минал през левкемия, значи е много силен. Бих искал да работя с такъв човек“, казва Стан.

„Разбирам, че това е нова глава в моя живот. Не очаквам някой да ме вземе за мениджър, само защото се казвам Стилян Петров. Искам да получа работата, защото това е нещото, с което искам да се занимавам. И ако трябва да започна от по-ниско ниво – така и ще направя“, завършва той.

- реклама -