наводнения
Снимка: Архив

Стихийните бедствия стават все по-голяма заплаха за човечеството

Стихийните бедствия, стоварили се върху различни региони на планетата от началото на годината, са причинили гибелта на над 2 хиляди души, съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той призова международната общност сериозно да се отнесе към опасностите, свързани с глобалното изменение на климата. Като пример за разрушителните последици от този процес Гутериш посочи ураганите, наводненията и другите природни катастрофи, които се случиха през последните седмици в американския щат Тексас, в Бангладеш, Индия, Непал, и Сиера Леоне.

„Броят на стихийните бедствия от 1970 година се е увеличил почти четири пъти. САЩ, Китай и Индия са преживели най-големия брой бедствия . Само през миналата година 24,2 милиона души останаха без покрив заради внезапни бедствия – три пъти повече, отколкото в резултат на конфликти и насилие. Дори без да се включват последните наводнения, предварителните данни за тази година са за 2087 загинали.

Все пак Гутериш се съгласди, че не трябва да се обвързват отделните природни явления с климатичните промени и подчерта, че учените предупреждават да не се прави такова обвързване.

„Но те точно толкова ясно казват, че подобно екстремно време ще бъде новата норма след глобалното затопляне според (климатичните им) модели. Когато научната общност прогнозира рязко зачестяване и засилване на интензивността на бедствията, е настанало време сериозно да се замислим как да не намаляваме амбициите си в областта на климата”, отбеляза генералният секретар на ООН.

- реклама -