айтос, катастрофа, стига жертви, протест, блокада

„Стига жертви!“: Протест и блокада след трагедията в Айтос, стигна се до сблъсъци с полицията

Дни след трагедията в Айтос, при която загинаха баща, двете му деца и 17-годишен младеж, в града се проведе протест. Под надслов „Стига жертви!“ граждани блокираха кръстовището, където стана инцидентът.

„Загубих две внучета и сина си. Каквото трябва, това да направи държавата“, призовават близки на загиналото семейство.

По време на протеста се стигна до сблъсъци с полицията, съобщи БНР. Полицаите се опитаха да спрат шествието на протестиращите и да го ограничат до кръстовището, на което тежкотоварният автомобил блъсна кола и предизвика тежката катастрофа.

След кратки сблъсъци обаче хората разкъсаха полицейската охрана и тръгнаха към изхода на Айтос по пътя за Руен.

Протестиращите скандират „Тировете вън“, „Мафия“, „Стига жертви“, „АПИ събуди се“. Те издигнаха плакати със снимки на пострадалото семейство.

Чуха се призиви и за доживотен затвор на шофьора на тежкотоварния автомобил, причинил катастрофата.

Хората настояват да се построи обходен път, по който да минават камионите и твърдят, че на мястото непрекъснато се стига до инциденти.

Според местните кръгово движение и светофар няма да решат проблема, тъй като камионите често са претоварени и спирачките могат да откажат.

На мълчаливия протест присъстваха и много майки, чийто деца всекидневно си играят в градинката, където се обърнаха ТИР-ът и леката кола след удара от челния сблъсък. Над 1000 жители на Айтос, близки и приятели на загиналите от руенското село Речица се събраха на протестното шествие.

„В момента товарните автомобили, които минават, са изключително малко, тъй като има ремонт на Айтоския проход. Въпреки това станаха две катастрофи само за една година. Айтос повече не иска да дава жертви. Хората са категорични, че докато не се отпуснат средства за изграждане на околовръстен път, няма да спрем да протестираме”, заяви Камелия Генова, която е организатор на протеста.

Протестиращите поднесоха цветя на мястото на трагедията.

Катастрофата стана на улица „Хаджи Димитър“, срещу Държавно горско лесничейство. ТИР-ът, претоварен със зърно, при спускане по пътя от Провадия към Айтос удря лек автомобил, след което се обръща в близката градска градина.

Камионът не успява да спре и блъска странично автомобила на семейството. Вследствие на удара, двете моторни превозни средства се блъскат в мантинела и в близко разположени дървета в крайпътна градина.

От МВР Бургас съобщиха, че причина за катастрофата най-вероятно е движение с несъобразена скорост и възникнала техническа неизправност – повреда в спирачната уредба.

- реклама -