Стево Пендаровски президент клетва парламент
Снимка: МКД

Стево Пендаровски положи клетва като президент на Северна Македония

С тържествена клетва пред парламента на Република Северна Македония Стево Пендаровски официално пое поста на президент на страната.

На събитието присъства и досегашния президент на страната Георге Иванов, бивши държавни ръководители, както и българският президент Румен Радев, сръбският – Александър Вучич и други, предава МКД.

Церемонията започна с изпълнение на държавния химн.

„В Европа няма толкова малка държава, в която да има толкова голямо разделение в обществото. Аз ще бъда президент на всички“, обеща новият президент.

Той открои четири приоритета и подаде ръка на опозицията за сътрудничество.

Президентът заяви, че ще работи за пълноправното членство на Северна Македония в НАТО и започване на преговори за членство в ЕС. Пендаровски посочи, че ще търси баланса в междуетническите отношения и отговорност на лидерите за посланията, които изпращат.

Според него един от най-важните резултати на последните президентски избори е, че те за пръв път са признати от всички, а всички етноси в страната за пръв път наричат държавата „моята държава”.

Пендаровски смята, че едни от най-големите предизвикателства са борбата с корупцията и организираната престъпност.

В официалната резиденция на държавния глава на Република Северна Македония „Вила Водно“ в момента тече официалната церемония, на която президентът Георге Иванов предава поста си на своя наследник.

Церемонията се провежда с най-високи военни и държавни почести, а след нейния край Иванов и Пендаровски ще се оттеглят за среща на четири очи. След това ще се проведе съвместно заседание на двамата президенти със служителите на кабинета на държавния глава.

 

 

- реклама -