сн. БГНЕС

Стево Пендаровски: Подготвени сме веднага да седнем на преговорната маса с България

Стево Пендаровски заяви в Брюксел, че страната е подготвена веднага отново да седне на преговорната маса с България, за да се реши двустранният спор и да се отвори пътят към ЕС, цитиран от „Слободен печат“.

Пендаровски днес имаше срещи с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

На срещите, както заяви Пендаровски, най-голяма част от разговорите била посветени на спора с България, поради който Република Северна Македония не може да проведе първата междуправителствена конференция с ЕС, независимо от позитивното решение за начало на преговори, прието преди повече от една година в ЕС.

„Ние сме подготвени още днес да се върнем на масата, но с известните червени линии в преговорите“, заяви Пендаровски.

Той каза, че проблемът е, че изборите в България са завършили без ясен победител и вероятно ще има нови избори през юли, а дотогава ще има служебно правителство, което няма легитимност да взима решения.

Президентът на Република Северна Македония е на двудневно посещение в Брюксел, където провежда редица работни срещи, сред които и с постоянния докладчик на ЕП за страната – Илхан Кючюк.

Двамата са обсъдили политическата динамика в отношенията между Северна Македония и България и предизвикателствата пред двете държави. И двамата са единодушни, че няма друг път между двете съседки освен този на изграждането на доверие и приятелство.

„И двете държави имат ангажимент да положат съвместни усилия и да се опитат да намерят допирните точки. Присъединяването на западната ни съседка към ЕС е от стратегически интерес не само за нея, но и за България, затова има нужда от диалог, искрени отношения и връщане към договора от 2017 г.“, заяви Илхан Кючюк.

По време на срещата, президентът Стево Пендаровски изрази благодарност за продължаващата подкрепа от ЕП по процеса на разширяване, както и лично към евродепутата и постоянен докладчик за Северна Македония – Илхан Кючюк за ангажираността му и приетата резолюция, отбелязваща усилията на страната във всички области на реформи.

Във фокуса на разговора между двамата са били възможностите за напредък на Северна Македония  в евроинтеграцията, в контекста на предстоящите срещи в рамките на Европейския съюз, които ще се проведат през май и юни тази година, както и двустранни въпроси, свързани с добросъседските отношения. Подчертана е също важността на скорошно провеждане на междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване в Европейския съюз.

- реклама -