Стево Пендаровски: От македонец не става българин, това са два различни по идентичност кодове

От македонец не можеш да направиш българин. Не може с договор да бъде сменено националното самосъзнание на цял един народ.

Това каза македонският президент Стево Пендаровски в днешното си годишно обръщение към парламента, цитиран в БГНЕС.

Относно вписването на българите в конституцията, президентът заяви, че никой не трябва да притиска или да задължава някой да гласува против волята му.

„Първо самото съдържание на конкретното предложение, вписването на българите и части от други народи в конституцията, по никакъв начин не унищожава македонската идентичност.

И второ, тези, които днес са против, ако наистина вярват, че ЕС е наша стратегическа цел, наша стратегическа константа от 1991 г. до днес, ако днес са против, как ще гласуват за тази конституционна промяна, когато бъдат на власт”, каза Пендаровски.

Отварянето на българските клубове в страната според него е организирана дейност и с напрежението, което създава чрез тях българската страна, тя е избрала „подхода на конфронтацията”.

Няма такъв пример в историята, в който националното самосъзнание на цяла нация да бъде променено с договор, подчерта президентът, говорейки за напрежението между македонци и българи, визирайки предполагаемата от македонска страна заплаха за идентичността.

По повод масовите протести, които се проведоха през летния период във връзка с така нареченото „френско предложение“, Пендаровски подчерта, че в страната е създадена атмосфера на ожесточено политическо напрежение.

„Това са два различни по идентичност кодове, два различни народа със свои специфични етногенезаиси.

Няма такъв пример в историята, в който със споразумение се променя националното самосъзнание на цял народ”, подчерта президентът.

„И след пет месеца съм дълбоко убеден, че позицията, която изразих на 3 юли тази година, че решението да се приеме модифицираното френско предложение не е нито исторически триумф, нито исторически провал, може да издържи днес на аргументирана критика.

В същото време отказвам да повярвам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или например на германския канцлер е да обезличат македонския народ, за да ни вкарат в Европа като българи”, подчерта Пендаровски.

Държавният глава подчерта също, че в контекста на международното признание на македонската идентичност това е година на голяма стъпка и с окончателното създаване на Македонската православна църква – Охридска Архиепископия в рамките на православното екуменичество.

- реклама -