Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да вървим по европейския път

„Имаме ясен държавен консенсус и всички стоят зад идеята на Република Северна Македония да започне и приключи преговорите и да стане член на ЕС, но всички те отговориха „не“ за алтернативи на процеса на присъединяване и евентуално пълноправно членство. Досега не ни е било предложено, но не може да има алтернатива. Имаме право да бъдем член на ЕС един ден, след като изпълним критериите “. Това каза президентът  на РСМакедония Стево Пендаровски след приключването на първата част от срещата на ръководството на Северна Македония във Вила Водно.

Президентът заяви, че е постигнат консенсус и всички присъстващи са обещали, че независимо кой е на власт, ще работи за присъединяването към ЕС.

„По мой спомен, страната ни е в тази ситуация за трети път, 1991 г., когато бяхме в подобна ситуация, и след това през 2008 година, когато присъствах заедно с македонската делегация на срещата на върха на НАТО в Букурещ, когато по известни причини – спора за името – бяхме напълно блокирани от южната ни съседка, както и сега за трети път, след тези изключително неблагоприятни изводи.

Радвам се, че всички поканени лидери показаха ясен държавнически капацитет и никой от тях не каза, че това не е единственият път, по който страната ни трябва да върви, и че няма алтернативи на този път и че държавата може да бъде просперираща.

- реклама -