Стево Пендаровски, Заев, Македония, Гоце Делчев, комисия

Стево Пендаровски: Безспорна историческа истина е, че Гоце Делчев се е обявил за българин

Безспорна историческа истина е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин.

Това заяви президентът на Македония Стево Пендаровски в ефира на скопският телевизионен канал „Алсат – М“.

Говорейки за проведените в България и Македония дискусии за националността на Гоце Делчев, Пендаровски каза, че през изминалия период е провел интензивни консултации с хора, които разбират тази проблематика.

„Сигурен съм, че постепенно ще стане политически проблем. Твърдя, че тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българската страна продължава да бъде такъв. За всички, които имат поне малко знания за този исторически период е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин.

Но дали не е историческа истина на сто процента, че Гоце Делчев се е борил за македонска държава, автономия, независима държава, а дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е борил за голяма България, или изявление или позиция, че се бори за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България“ , заяви Пендаровски.

С България подписахме Договор за приятелство, а не за проблеми и престрелки.

Постигнахме договореност за общите моменти от миналото, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят. Това каза македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

„Опитът от историческите комисии по света и в Европа доказват, че сътрудничеството иска време, труд, търпение, уважение един към друг и голяма взаимна отдаденост. Но, преди всичко е необходима обща идея да вървим напред. Ние знаем, че тази идея е жива и сме доказали, че и за най-деликатните теми може да се намери общ език, ако се иска. За да успеем трябва заедно да узряваме. Приятелството трябва да бъде и в двете посоки“, каза Заев, който публикува в профила си в социалните мрежи.

- реклама -