Стела Стоянов
Снимка: bgboxing.org

Българката Стела Стоянова е сред обвинените в боксовия скандал

Българката Стела Стоянова е сред обвинените за манипулациите, опетнили боксовия турнир на олимпийските игри в Рио през 2016-а. Нейното име се споменава общо 36 пъти в 150-те страници на доклада на Ричард Макларън. В доклада се твърди, че поне седем мача на игрите са били манипулирани.

Българката е част от тричленната комисия, която определя жребия в Рио. Макларън посочва, че въпреки че правилникът твърди, че съдиите се назначават с компютър, комисията често е назначавала рефери ръчно.

Тогава Стела Стоянова е била техническо длъжностно лице (ITO). Любопитно е, че тя е била на поста, въпреки че е била изключена от българската федерация през 2015 г. Според правилна на AIBA при изключване от националната федерация длъжностно лице трябва да бъде лишено и от позициите си в международната федерация. Това обаче не е спазено в случая на Стоянова. В доклада пише, че тогавашният изпълнителен директор на AIBA Карим Бузиди казва, че Стоянова ще продължи да бъде назначавана след решение на тогавашния президент Чън-Куо Ву.

„Събраните доказателства показват, че Стоянова е била с важна роля за манипулацията в Рио и в квалификациите преди това. И на двете събития тя е била назначавана заедно с Мохамед Мустасан“, се казва в доклада. Мустасан беше временен президент на AIBA през 2019 г. „Назначението на Стоянова и Мустасан в комисията в Рио повишава възможностите да се манипулира назначението на съдиите“, пише още в доклада.

- реклама -