Стефан Янев, министър, отбрана, правителство, редовен кабинет

Стефан Янев за FN: Другата седмица ще имаме данни за ваксинираните в държавната администрация и МС

Премиерът отговаря на въпроси на граждани на живо

Премиерът Стефан Янев отговаря на въпроси във Фейсбук. Основната част от въпросите бяха свързани с Ковидпандемията, зелените сертификати и мерките, които правителството предприема за справяне със здравната криза. ФлашНюз попита министър- председателя за това има ли статистика за броя на ваксинираните в държавната администрация и какъв процент от състава на министерски съвет е със завършен ваксинационен цикъл.

Премиерът подчерта, че задължителна ваксинация няма, тя е въпрос на личен избор. Той обясни, че ако някой работодател си е позволил по някакъв начин да задължава служителите си, то това не влиза в нормите на държавата. Такива отношения би трябвало да отнасят към Инспекцията по труда. За ваксинацията на държавните служители, Янев обяви, че отделни министерстваа са готови с такива данни и сподели, че те са публикувани онлайн. Конкретно за  администрацията на Министерския Съвет, той каза, че „все още не е готова статистиката, може би другата седмица ще имаме такава.“

На фона на увеличаващия се брой новозаразени и по близо 1000 хоспитализирани с коронавирус в болниците у нас, под заплахата от остра липса на кислород и рекордна смъртност – служебният премиер Стефан Янев се похвали, че овладяването на четвъртата вълна на коронавируса у нас вече е започнало.

„В предизборна обстановка сме и тази тема се ползва от политическите сили. Не искаме да има локдаун. Заради това и последните мерки с налагането на „зелени“ сертификати, всъщност комплекс от мерки с цел с повече тестове да открием скритата заболеваемост, търсим възожност за по-малко предаване на вируса. Мерките са за ограничаване на предаването на вируса. И първите информации са, че този пик на болестта е в процес на овладяване“, каза Стефан Янев в рубриката „Властта говори! Открито“, която Министерският съвет стартира във Фейсбук.

 

Служебният премиер отговаря на въпроси на граждани и медии. Отговорите му се излъчват на живо в социалните мрежи.

Във връзка с мерките за овладяване на пандемията Янев заяви:

„Имаме много по-голям обем на тестове в последните дни и това ни дава възможност за вземане на по-адекватни мерки.“

На фона на намаляващите чуждестранни инвестиции се похвали и с възстановяване на икономиката:

„В момента наблюдаваме икономическо възстановяване в България. И усилията на правителството са в посока да се създават условия за икономиката. В този смисъл обявяването на допълнителни мерки за много хора изглежда закъсняло. Аз сам критикувах нашите действия, че действахме в кратък период. Но искам да отворя една скоба. Проблемът със здравето и живота от една страна е личен, но в същото време трябва да обърнем внимание и да разчитаме на съпричастност в обществото. Личното здраве е съотносимо с това на съседа и непознатия“, заяви още Стефан Янев.

Той подчерта, че ваксинацията остава доброволна, но призна, че за въвеждането на здравен сертификат е имало натиск от чужди държави.

„Отчитаме мнението на всички и не задължаваме никого да се ваксинира, това е въпрос на личен избор. Но „зеленията сертификат“ няма натиск отвън да го въведем, това е световна практика за ограничаване възможностите за предаване на това заболяване“, каза Янев.

Следващата седмица ще стане ясно ще бъде ли възможно издаването на здравен сертификат за наличие на антитела.

На въпрос за провеждането на изборите в условията на пандемия, Янев заяви, че те ще се проведат по план.

По отношение на връщането на учениците в клас Янев беше категоричен, че това може да стане след около 10 дни. Предстои избирането на изпълнител на поръчката за щадящи тестове за учениците:

„Утре предстои отваряне на офертите за този тип тестове и след като се прецени в какви срокове ще стане доставката, предполагам до десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи“, отговори Янев на въпрос кога учениците отново ще учат присъствено.

„Но трябва да завършим целия цикъл, включително прибирането на отпадъка от тези тестове“, добави той.

На въпрос ваксиниран ли е самият той, Стефан Янев отговори:

„Да, ваксиниран съм и това е моят осъзнат личен избор, който съм направил още през май месец. Не съм споделял публично защото право на всеки е да решава за себе си. Нямаме намерение да въвеждаме задължителна ваксинация за когото и да било, включително за държавни служители и учители“, категоричен бе министър-председателят.

По казуса с гражданството на Кирил Петков, Стефан Янев заяви, че е научил през лятото:

„Няма да коментирам решенията на КС, но мога да коментирам, че когато се произнася Конституционният съд, това е произнасяне от името на Конституцията и законите на България. Като български граждани сме задължени да спазваме законите. Бих казал, че работихме добре (с Кирил Петков), като човек нямам забележки – това е един относително млад човек с бъдеще… С тази уговорка – да спазва Конституцията и законите, ако не е разбрал какво се е случило в даден момент на тази процедура“, заяви Янев.

По думите му вече е готов анализ на Министерския съвет и на правосъдното ведомство, според който актовете на правителството не са застрашени, но „някои от неговите индивидуални решения биха могли да бъдат атакувани във ВАС“.

- реклама -